A földrengés, szökőár és atombaleset áldozataira emlékeztek Japánban

 

Nyolc évvel ezelőtt történt a katasztrófa Japánban, a mai napig nem tudni hány áldozata volt a tragédiának, több mint 15 ezren meghaltak és több ezren eltűntek. A megsérült fukusimai atomerőmű környékén még évtizedekig tarthatnak a helyreállítási munkák – hangzott el az M1 Híradójában.

Lehajtott fővel, néma csendben emlékeztek a földrengés és a szökőár áldozataira Tokióban. Több mint 15 ezren vesztették életüket és 50 ezren hagyták el a katasztrófa sújtotta területet. A megemlékezésen a japán kormányfő azt ígérte: egy éven belül felépülnek azok a lakóházak, amelyek nyolc évvel ezelőtt megsemmisültek.

Akisino japán herceg pedig azt mondta: legyen vége a szenvedésnek és az élet mindenhol térjen vissza a normális kerékvágásba.

Japán történetének legerősebb földrengése volt

2011. március 11-én a kora délutáni órákban éppen ülésezett a tokiói parlament, amikor megmozdult a föld. A földrengésekhez szokott japánok érezték, ez erősebb volt a szokottnál. Nem tévedtek. Japán történetének legerősebb, 9-es erősségű földrengése volt. Hat percig tartott, majd ezernél több utórengés követte.

Másfél óra múlva következett be az, amitől a legtöbben rettegtek. Az ország északkeleti partvidékét szökőár érte el.

Az víz megállíthatatlanul pusztított, több százezer épület dőlt össze, autókat, hajókat sodort el. Felbecsülhetetlen károk keletkeztek. Akiket sikerült kimenteni a területről, hónapokig átmeneti szállásokon éltek.


A földrengés és szökőár évfordulója Japánban

Próbálják enyhíteni a radioaktivitást

A legnagyobb tragédia Fukisimában a Daiicsi atomerőműben történt. A cunamiban megsérült az atomerőmű reaktorainak hűtőrendszere. A túlmelegedett reaktorokban a lehető legsúlyosabb nukleáris üzemzavar, úgynevezett zónaolvadás történt, a több ezer fokra felhevült fűtőanyagok elolvasztottak mindent maguk körül. A radioaktív anyagok ekkor kerültek ki az erőműből.

A térségben nyolc éve azon dolgoznak, hogy enyhítsenek az atomkatasztrófa következményein, a kormány pedig minden segítséget megad azoknak, akik visszaköltöznének és dolgoznának a régi lakhelyük környékén. A térségben talajcserét végeztek, másfél milliárd köbméternyi radioaktív talajt már sikerült elszállítani innen.

Újabb földrengéstől tartanak

Az M1 tudósítója bejutott arra a területre, ahol ezt a földet megpróbálják megtisztítani. A magas sugárzás miatt a tudósító is csak vegyvédelmi felszerelésben jelentkezhetett. Ledarálják és megpróbálják úgy elegyengetni a földet, hogy minél kevésbé legyen szennyező, és minél kevésbé érintkezzen az esővel, amely kimoshatja a földből a radioaktivitást – fogalmazott a tudósító.

Kutatók szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy még mindig ezer hatalmas tartályban áll a súlyosan sugárzó hűtővíz, amivel egyelőre nem tudnak mit kezdeni. Egy újabb nagyobb földrengésnek vagy szökőárnak ezek nem tudnának ellenállni.

A japán és a nyugati sajtó is beszámolt arról, hogy a szigetországban februárban pánikot keltett, amikor okinavai halászok élve fogtak ki néhány szíjhalat. A legenda szerint ezek a mélytengeri állatok akkor jönnek a sekélyebb vizekbe, amikor a térségben földrengés várható.