Mindenki meghalt a lezuhant etióp gépen

 

Röviddel felszállás után lezuhant vasárnap az etiópiai légitársaság egyik utasszállító gépe Addisz-Abeba közelében. A fedélzeten tartózkodó 157 ember közül senki nem élte túl a katasztrófát – jelentette be a légitársaság.

A szerencsétlenül járt gépen 149 utas és 8 fős személyzet tartózkodott, összesen 33 ország állampolgárai voltak. Az eddigi bejelentések szerint az áldozatok között 32 kenyai, 17 etióp és 8 kínai állampolgár van.

Az eddigi közlések szerint az áldozatok között 32 kenyai, 18 kanadai, 9 etióp, 8 olasz, 8 kínai, 8 amerikai, 7 brit, 7 francia, 6 egyiptomi, 5 holland, 4 indiai, 4 szlovák, 3 osztrák, 3 svéd, 3 orosz, 2 izraeli, 2 marokkói, 2 lengyel, 2 spanyol, valamint 1-1 belga, dzsibuti, indonéz, ír, mozambiki, nepáli, nigériai, norvég, ruandai, szaúd-arábiai, szerb, szlovén, szomáliai, szudáni, togói, ugandai és jemeni állampolgár van.

A Reuters hírügynökség egy ENSZ-ügynökség közleményére hivatkozva jelentette: a feltételezések szerint a halálos áldozatok közül 19-en dolgoztak a világszervezettel kapcsolatban álló szervezeteknél.

A balesetben életét vesztette Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) politikusának felesége, lánya és fia. Hírügynökségi jelentések szerint az egyik halálos áldozat a kenyai labdarúgó-szövetség korábbi főtitkára volt.

A baleset miatt az etiópiai parlament nemzeti gyásznappá nyilvánította a hétfői napot.

António Guterres ENSZ-főtitkár mélységes szomorúságának adott hangot a 157 utas, köztük a tucatnyi, különböző ENSZ-ügynökségeknek dolgozó halála miatt, és részvétét nyilvánította ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737-800 MAX típusú gépe Kenya fővárosába, Nairobiba indult Addisz-Abebából. A 302-es számú járat felszállás után hat perccel az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre délkeletre csapódott földnek. A gép gyakorlatilag új, tavaly novemberben szerezték be. Hírügynökségek arra is felhívták a figyelmet, hogy az időjárás is jó volt.

A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál Twitter-bejegyzése szerint a gép függőleges sebessége instabil volt a felszállást követően.

Egyesek szerint a mostani baleset körülményei kísértetiesen hasonlítanak a tavaly októberi szerencsétlenségre, amely során a Lion Air indonéz légitársaság egy ugyanilyen típusú Boeingje a Jáva-tengerbe zuhant. Ez utóbbi balesetben is életét vesztette a repülőgép összes utasa, szám szerint 189 ember. Bár a hasonlóságok a biztonsági szakértőknek is szemet szúrtak, a szakértők arra intik az embereket: az „ítélettel” várják meg a vizsgálat végét.

A Boeing repülőgépgyártó 737 MAX 8 típusa 2017 óta közlekedik szerte a világban, az amerikai vállalat egyik legjobban fogyó és legmegbízhatóbb repülőgépe. A cég szerint repülőgépe biztonságos. A vállalat értékesítéseit nem érintette hátrányosan az indonéziai baleset, részvényeinek ára pedig az egekbe szökött.

Tévolde Gebre Mariam, az Ethiopian Airlines vezérigazgatója sajtótájékoztatóján jelezte: még nagyon korai meghatározni a vasárnap kora délelőtt, helyi idő szerint háromnegyed kilenc körül bekövetkezett baleset okát. Elmondta ugyanakkor: a pilóta az irányítótoronynak jelezte, hogy nehézségei támadtak, ezért engedélyt kért a visszatérésre.

Abij Ahmed etiópiai kormányfő vasárnap Twitter-üzenetében részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Ethiopian Airlines Afrika legnagyobb légitársaságának tartja magát, egyben arra törekszik, hogy a kontinens kapuja legyen a légiközlekedésben. Tavaly több mint tízmillió utast szállított. A legutóbbi nagy balesete 2010 januárjában történt, akkor egy Bejrútból induló repülőgépe zuhant le közvetlenül a felszállás után. Abban a balesetben kilencvenen haltak meg.

A címlapfotó illusztráció.