Lelepleződött Brüsszel eddigi legnagyobb hazugsága a kormány szerint

 

Magyarország a külügyi tanács hétfői ülésén kezdeményezi, hogy a bizottság számoljon be a titkos tervekről. A kormány szerint Brüsszelben titokban azon dolgoznak, hogy a globális migrációs csomagot kötelezővé tegyék azoknak is, akik ezt nem szavazták meg. Az elmúlt hónapokban több uniós vezető is azt hangoztatta, hogy nem lesz jogi következménye a megállapodásnak. Az M1 birtokába került titkos dokumentumból viszont az derült ki, hogy a tagállamoknak figyelembe kell venniük az ENSZ-megállapodást – hangzott el az M1 Híradójában.

Hiába utasította el Magyarország és vele együtt nyolc másik uniós tagállam az ENSZ migrációs paktumát, az Európai Bizottság most ezekre a tagállamokra is rákényszerítené a szerződést – ezt Szijjártó Péter jelentette ki azután, hogy az M1 birtokába jutott egy titkos dokumentum, amelyet eredetileg csak a Bizottságnak szántak.

Az Európai Bizottság Jogi Szolgálata által készített 53 oldalas tanulmányban azt vizsgálják, hogy melyek azok az uniós szerződések, amelyek alapján az összes tagállamban jogilag is érvényesíthetik az ENSZ migrációs paktumát. Az elemzésben leírják, hogy a Globális Migrációs Csomagnak jogi következményei vannak az unió tagállamaira nézve és a paktumot figyelembe kell venni az uniós szabályok megszövegezésekor.

A brüsszeli szakértők egyrészt a Lisszaboni Szerződésre hivatkoznak, amely kimondja, hogy az uniónak össze kell hangolnia a humanitárius munkáját például az ENSZ-szel is, másrészt egy 2017-es dokumentumra, amelyben a tagállamok még támogatták a Globális Migrációs Paktum kidolgozásának tervét.

A végeredményt azonban a tagállamok harmada már nem volt hajlandó elfogadni, így a paktumot tavaly decemberben végül Magyarország mellet nyolc másik uniós ország sem szavazta meg. A kész dokumentum ugyanis leszögezi, hogy a migrációra az egész világon azonos szabályok kell, hogy vonatkozzanak, a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell kapniuk.

Az ENSZ-ben és Brüsszelben tavaly még azzal védték az egyezményt, hogy az az EU-ban úgysem lesz kötelező. Az M1 birtokába jutott dokumentumból azonban kiderült, mégiscsak bekerülhet az uniós jogba az ENSZ migrációs paktuma.

Az M1-nek nyilatkozó politológus szerint a napvilágot látott dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy az Európai Bizottság becsapta az európai választópolgárokat. Deák Dániel szerint olyan kiskapukat akarnak keresni, amelyek által a többi országra is kötelező erejű lenne ez az irányelv. Hozzátette, ez mindenképp veszélyes, hiszen ahogyan azt már a magyar kormány és több szakértő is elmondta, a paktum serkenti és ösztönzi a bevándorlást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, Magyarország felszólítja az Európai Bizottságot, hogy fejezze be a titkos tervek készítését. Szijjártó Péter egyúttal jelezte, kezdeményezik, hogy már a külügyek tanácsának hétfői ülésén, rendkívüli napirendi pontként tárgyalják az ügyet, és felszólítják a bizottságot, hogy tegyék nyilvánossá az összes titkos ügyüket.