Megfilmesítik a barlangban rekedt thai fiatalok kimentését

 

Az egész világot bejárta tavaly a Tham Luang-barlangban rekedt tinédzserek története. A 11–16 éves fiatal focistákat bravúros körülmények között mentették ki 18 nap után. Történetük most filmvászonra kerülhet. A CNN értesülései szerint a Netflix amerikai streaming szolgáltató veheti meg a jogokat.

A tizenkét thai focista és 25 éves edzőjük június 23-án rekedt a Tham Luangi-barlangban, ahonnan a heves esőzések miatt már nem sikerült kijutni, ugyanis a megemelkedett vízszint elzárta a bejáratot.

Kimentésük példa nélküli nemzetközi összefogást hozott. Először brit búvároknak sikerült megközelíteniük a fogságba került diákokat a bejárttól mintegy négy kilométerre. Ezután kezdődött a kockázatos mentési művelet előkészítése. Július 11-én lezárult a dráma, amelynek alakulását az egész világ lélegzet-visszafojtva követte.

A CNN az internetes filmszolgáltató közleményében arról számolt be, hogy a Netflix elvben megállapodott az SK Global Entertainment filmgyártó vállalattal a Tham Luang-barlangi mentőakció megfilmesítéséről. A szerződést még nem írták alá, de a főbb feltételekben már dűlőre jutottak.

A thai kormány egy céget is létrehozott, amely a világraszóló történet megfilmesítési jogának feltételeiről tárgyalt a filmgyártókkal. Miután óriási érdeklődés övezte a fiúk történetét, így fontos volt, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot fogadják el.

Amennyiben aláírják a megállapodást, az SK Global Entertainment örökös jogot kap a barlangból kimentett fiatalok történetének bemutatására.

A csoport tagjai azonnal világhírt szereztek, meghívták őket az ifjúsági olimpiai nyári játékokra, de számos talkshow-ban is szerepeltek.

Azt ígérték, hogy a bevételek 15 százalékát a thai kormány katasztrófavédelmi irodájának ajánlják, ha megszületik a végső egyezség a Netflixszel. A fiatalok mentésekor egy thai búvár életét vesztette.