Bécsben gyógykezeltek egy terroristát, aki később visszatért a szíriai harctérre

 

A brüsszeli tömeggyilkoshoz hasonlóan több ezer terrorista jöhetett vissza Európába az Iszlám Államtól az elmúlt években.

Kiderült például, hogy Ausztriában van egy olyan férfi, aki Bécsben született, ott radikalizálódott, majd 2013-ban kiment harcolni Szíriába. Később, miután megsérült,

visszautazott Ausztriába kezelésre, felvette az ottani segélyt,

majd mikor véget ért a gyógyszabadság, ment vissza harcolni Szíriába. A hatóságok ezt hagyták neki – hangzott el az M1 Híradójában.

A legtöbben beletörődtek a vereségbe

Leszegett fejjel meneteltek az Iszlám Állam harcosai a szíriai Baghúzból, sokan megsérültek a február óta tartó ostromban. A legtöbben beletörődtek a vereségbe, és tudomásul vették, hogy a Szíriai Demokratikus Erők fogságába kerültek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Andrea Rosa)

Ám olyanok is voltak köztük, mint az a férfi, aki egy felvételen azért rimánkodik az őt foglyul ejtő kurd milicistának, hogy engedje hazajutni Ausztriába. Azt állította, az Iszlám Állam tőrbe csalta őt a hamis ígéreteivel, majd pedig folyamatos fenyegetésekkel bírta maradásra. Azt állította, bánja, amit tett.

A múlt héten elfogott 27 éves férfiről gyorsan kiderült, hogy török bevándorlók gyermekeként született és nőtt fel Ausztriában. Bécsben radikalizálódott, majd a szélsőséges iszlamista tanok hatására 2013-ben érkezett Szíriába. A dzsihadisták közt felvette az Abdul Kadír nevet – közölte az M1.

Tudtak róla a hatóságok, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz

A férfi története azonban több ponton hiányos volt, egészen mostanáig. A Kronen Zeitung kiderítette: a férfi 2013 óta legalább egy alkalommal visszatért szülőföldjére, ahol lőtt sebbel kezelték egy állami kórházban, az adófizetők pénzén.

A hatóságok tudtak arról, hogy a férfi csatlakozott az Iszlám Államhoz,

mégsem tartóztatták le. Sőt, azt is hagyták, hogy több mint egy évre visszamenőleg felvegye munkanélküli segélyét. A férfi összesen 12 400 eurót, vagyis csaknem négymillió forintot kapott az államtól, amely aztán futni hagyta a férfit, aki, miután felépült sérüléséből, rögtön visszatért a harctérre.

Most pedig azt kéri az osztrák hatóságoktól, engedjék hazatérni, hogy egy emberséges igazságszolgáltatás előtt felelhessen a tetteiért.

Szigorú fellépést sürget a polgármester

Bécs polgármestere szigorú fellépést sürget az ügyben. Michael Ludwig az egyik portálnak azt mondta: egyetlen iszlamista harcost sem akar látni Bécsben.

A szociáldemokrata politikus

az Iszlám Állam minden katonájától elvenné az osztrák útlevelét.

A hatóságok szerint összesen harmincan lehetnek, mindannyian kettős állampolgárok.

„Hogy a terroristák hazatérését megakadályozza, az osztrák kormánynak módosítania kellene az alkotmányt. Változtatnunk kell az erre vonatkozó törvényen, mert nem fogunk segíteni azoknak, akik terrorszervezethez csatlakoznak, azoknak, akik azért hagyják el Ausztriát, hogy másokat öljenek és kínozzanak egy terrorszervezet nevében. Ezeknek az embereknek nincs joguk, hogy segítséget kapjanak tőlünk” – jelentette ki Sebastian Kurz.

Az osztrák kancellárnak ehhez az ellenzék szavazataira is szüksége lenne. Annak a szociáldemokrata pártnak a támogatására, amelyik a német „nyitott kapuk politikáját” követve 2014 és 2016 között lehetővé tette, hogy tömegek masírozzanak keresztül Ausztrián, minden ellenőrzés nélkül – hangzott el az M1-en.

 A címlapfotó illusztráció.