Áram nélkül maradt Venezuela nagy része

 

Áram nélkül maradt csütörtök késő délutántól Venezuela nagy része. A szolgáltató hatóságok állítása szerint szabotázscselekmény okozta az áramszünetet.

A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött. A főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van a tömegközlekedésben. Sokan arról panaszkodtak, hogy órákon át gyalogolhatnak otthonukig.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a kormányt támogató tisztségviselők gyakran hibáztatják a politikai ellenzéket a kimaradásokért. Az ellenzék viszont a korrupciót és a karbantartás hiányát emlegeti az áramszolgáltatás megbízhatatlanságának okaként.

Venezuelában rendszeresek az áramszünetek, de a most csütörtöki jóval kiterjedtebb volt – csaknem az egész országot érintette –, mint a már szinte megszokott kimaradások.

Maduro az amerikai imperializmust okolta az országos áramszünetért

Az amerikai imperializmust okolta a csaknem egész Venezuelára kiterjedő többórás áramszünetért csütörtökön Nicolás Maduro, az ország elnöke. Meghiúsítottuk az amerikai imperializmus vezette áramháborút – írta Maduro a Twitteren. „Senki és semmi nem győzheti le Bolívar és Chávez népét! Hazafiak, egyesüljetek!” – szólított fel a venezuelai államfő, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjére, Simón Bolívarra, illetve elődjére, Hugo Chávez néhai venezuelai elnökre utalva.

Az „áramháború” meghiúsítása azonban még váratott magára pénteken, mivel a fővárosban és más nagyvárosokban is áram nélkül ébredtek az emberek. A kormány ezért munkaszüneti napot rendelt el, az iskolákat is bezáratta. Delcy Rodríguez alelnök eme intézkedéseket azzal indokolta, hogy szükségesek az áramellátás visszaállítására tett erőfeszítésekhez.

A kormány több tagja szintén szabotázst emlegetett, köztük Motta Dominguez energiaügyi miniszter, aki azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó, tavaly óta katonákkal őriztetett Guri-gátat érte támadás. A venezuelai embereket sújtó áramszünet és pusztítás oka nem az Egyesült Államok – hangsúlyozta ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közösségi médiában.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy az utóbbi években meglehetősen gyakorivá váltak az áramkimaradások Venezuelában.

„Az áramkimaradások és az éhínség Maduro rezsimjének hozzá nem értését jelzik” – tette hozzá. A magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó elmondta, hogy az ország 23 államából mindössze egyben nem állt le az áramszolgáltatás. Caracasban hat órán át tartott az áramszünet. A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött. A főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van. Sokan arra panaszkodtak, hogy órákon át gyalogoltak otthonukig.

„A kimaradás a (hatalmat) bitorló hatástalanságának bizonyítéka” – írta a Twitteren Guaidó, az ország megújulását és a zsarnokság felszámolását sürgetve.

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter szerint tíz államra borult sötétség. A miniszter a caracasi kormánnyal szemben ellenséges Marco Rubio amerikai szenátort tette felelőssé a szabotázsért, aki előre megjósolta az áramszünetet.

„A venezuelai nép elnézéséért esdekelek” – írta válaszul Rubio a Twitteren Rubio. „Rossz gombra kattinthattam az Apple-ről letöltött elektronikus támadás alkalmazáson. Én vagyok a hibás” – élcelődött.

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van. Vang Ji kínai külügyminiszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy a venezuelai belügyekbe nem szavad kívülről beavatkozni. „Minden ország belügyeiről saját népének kell döntenie” – hangsúlyozta.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Kína – Venezuela stabilitása és biztonsága érdekében – továbbra is a helyzet békés rendezésére tett tárgyalásos erőfeszítéseket támogatja.

Az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy fokozza a szankciókat, például a caracasi kormányt támogató bankok esetében.