Tovább élénkül a balkáni migrációs útvonal

 

Mindig találnak új módszert a migránsok az illegális határátlépésre. Szerdán délelőtt egy olajat szállító teherautó tartályában találtak migránsokat Horvátországban. Boszniában közben az Európai Unió irányába tartó tömegközlekedési járatok is tele vannak migránsokkal. A napokban egyikük egy távolsági busz aljára kapaszkodott fel – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egyik utas által készített felvételeken látható, hogy a Szarajevő és Bihács között közlekedő vonat szerelvényei tele vannak migránsokkal, akik az ország nyugati részébe tartanak. A helyiek szerint a járat minden nap hasonlóan néz ki, a bevándorlók pedig úgy próbálják kikerülni a hatóságokat, hogy a végállomás előtti megállókban szállnak le, ahonnan később gyalog folytatják útjukat – közölte az M1 Híradója.

A migránsok nem csak vonatokon próbálkoznak. A napokban egyikük a Szarajevó és Ljubljana között közlekedő buszjárat alvázára kapaszkodott fel. Helyezkedés közben azonban elszakította a szellőzővezetéket, így az utasok életét is veszélybe sodorta. A buszban ugyanis elfogyott a levegő. A sofőrnek végül félre kellett állnia, ekkor vette észre, hogy mi történt.

Bihácson is mindennaposak a problémák

A hét elején hatalmas lángokban állt a buszpályaudvar mögötti terület, ahol a közelben egy általános iskola is működik. A tűzoltók szerint a tűzet migránsok okozhatták.

Egy gyorsétterem biztonsági kamerája által rögzített felvételen az látszik, ahogy a migránsok megpróbálják kijátszani, majd kirabolni a kiszolgálókat. Míg ketten elterelik az eladók figyelmét, a harmadik többször is belenéz, majd belenyúl és kutatni kezd a pulton hagyott táskában.

Később, ugyancsak Čapljina településen még egy bűncselekmény történt. A migránsok ekkor egy személyautót loptak el. A hatóságok összesen öt migránst fogtak el aznap.

A helyi sajtó szerint a térségben egyre nagyobb a káosz. Ráadásul ismét egyre többen érkeznek. Csak a boszniai Szerb Köztársaság területén 80 százalékkal több migránst regisztráltak idén, mint tavaly.

Az utánpótlás folyamatos

Szerdán délelőtt Horvátországban egy tartálykocsiban talált bevándorlókat egy sofőr. Amikor a teherautó tartályát fel akarták tölteni üzemanyaggal, hirtelen pánikolva ugrottak ki a bevándorlók. Összesen 11 migráns próbált így az unió területére jutni.

A balkáni útvonalakon a meleg miatt növekedni fog a migrációs mozgás – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György azt mondta: a tapasztalatok szerint a téli időszakban a legtöbben kamionokban vagy vasúti kocsikban elrejtőzve próbálkoznak illegális határátlépéssel. A jó idő beköszöntével azonban ismét egyre többen indulhatnak meg a zöld határokon keresztül is.

Bakondi György hozzátette: a magyar-szerb határon 24 óra alatt negyvennél is több esetben tettek kísérletet az illegális határátlépők. És bár ez a határszakasz nem része a migránsok jelenlegi fő útvonalának, de még így is több mint 1700-an próbálkoztak már ezen a szakaszon idén.