Ezrek tüntettek a montenegrói elnök ellen

 

Több ezren tüntettek a montenegrói fővárosban Milo Djukanovic államfő és a kormány ellen, a tiltakozók negyedik hete követelik, hogy az állítólagos korrupciós ügyek és hivatali visszaélések miatt mondjon le az elnök, illetve hogy állítsanak fel szakértői kormányt.

„Milo tolvaj” és „Mondjon le!” – ezeket a feliratokat lehetett a leginkább látni a szombat esti podgoricai tiltakozáson, amelyet civil aktivisták és újságírók szerveztek. Kijelentették, nem köthetők egyetlen párthoz sem, azért vonultak utcára, mert elegük lett az évtizedek óta tartó visszaélésekből, valamint Milo Djukanovicból, aki elnökként és miniszterelnökként majdnem harminc éve irányítja Montenegrót. Az ellenzéki politikusok távol maradtak a szombati sétától, noha korábban ők is a kormány lemondását és szakértői kabinet felállítását követelték.

Milo Djukanovic ellen tüntetnek Podgoricában - Fotó: EPA/Boris Pejovic

Milo Djukanovic ellen tüntetnek Podgoricában – Fotó: EPA/Boris Pejovic

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy Dusko Knezevic – Milo Djukanovic egykori szövetségese – korrupcióval, hivatali visszaéléssel és kétes ügyletek lebonyolításával vádolta meg az elnököt, illetve az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). Dusko Knezevicet a vádak elhangzása után hazájában el akarták fogni, ám később kiderült, hogy külföldön tartózkodik, így pénzmosás, adócsalás és zsarolás miatt nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezték ellene.

Az ellene folyó tüntetéseket Milo Djukanovic jogszerűnek nevezte, azt mondta: mindaddig semmi szükség fellépni a tiltakozók ellen, amíg el nem mérgesedik a helyzet, és a tüntetők agresszívvá nem válnak.