A berlini merénylő barátját engedhették el a német hatóságok 2017-ben

 

A politika legfelső szintjéig jutott a tunéziai Bilal Ben Ammar ügye Németországban. Már Horst Seehofer belügyminiszternek is magyarázkodnia kellett az újságírók előtt. A tunéziai bevándorló – a gyanú szerint – a 2016-os nizzai, valamint a berlini kamionos támadóval is kapcsolatban állt. El is fogták Németországban, de nem emeltek ellene vádat, hanem feltűnően gyorsan kitoloncolták. Azóta sem lehet tudni róla semmit – hangzott el az M1 Híradójában.

Rengeteg találgatás és egy hiányzó koronatanú. Röviden így foglalják össze a német lapok annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a munkáját, amely a berlini karácsonyi vásár ellen két éve elkövetett merénylet körülményeit igyekszik feltárni.

2016. december 19-én egy tunéziai bevándorló elrabolt egy teherautót, majd gyalogosok közé hajtott. Anisz Amri, az elkövető 12 ember megölt, és több mint hetvenet megsebesített, majd elmenekült. A német hatóságok szerint Amri egyedül cselekedett, ám a parlamenti bizottság megkérdőjelezi ezt a feltételezést. Csakhogy ennél tovább nem jut az ügy feltárása, a hatóságok ugyanis annak idején futni hagyták a terrorista barátját.

A berlini merénylő közeli barátja a tunéziai Bilal Ben Ammar. Felvételek bizonyítják, hogy a két férfi sokszor mutatkozott egymás társaságában, és a támadás előtti este is együtt vacsoráztak. A német sajtóban nyilvánosságra hozott nyomozati iratok szerint a szövetségi hatóságok elképzelhetőnek tartották, hogy Ben Ammar tudott a készülő merényletről, és akár Amri menekülésében is közreműködhetett. Ennek ellenére mindössze kétszer hallgatták ki, és alig másfél hónappal a terrortámadás után, február 1-én feltették egy Tunéziába induló repülőgépre.

A döntést a belügyi tárca akkori vezetője, Thomas de Maziere az igazságügyminiszterrel egyetértésben hozta meg. Mindketten úgy vélték, hogy a szélsőséges nézeteket valló tunéziai férfit a lehető leghamarabb ki kell toloncolni.

Ben Ammar két gyanúsítotti kihallgatása után sem volt bizonyíték arra, hogy segíthetett volna megoldani az ügyet. A kitoloncolást az érintett hatóságok véleménye alapján hajtották végre – mondta a miniszter, aki szerint a parlamenti bizottság feladata megállapítani, hogy elhamarkodott volt-e az intézkedés.

Lapértesülések szerint érthetetlen, miért nem látta az akkori belügyi vezetés igazoltnak Bilal Ben Ammar érintettségét a merényletben. A férfi mobiltelefonján olyan fotókat találtak, amelyek hónapokkal a támadás előtt készültek a karácsonyi vásár helyszínén. A képek készítője alaposan feltérképezte azt a területet, ahol a támadó később be tudott hajtani a teharautóval a térre.

Ben Ammar ráadásul akár az öt hónappal korábbi, 86 életet követelő nizzai merényletben is érintett lehet. Az biztosan tudható, hogy a berlini gázolás mintájául szolgáló támadás idején a férfi Franciaországban volt. A tőle elkobzott mobiltelefonon megtalálták a beszállókártyáját, amely egy Berlinből Nizzába tartó járatra szólt. Ennek ellenére a német nyomozók elengedték a tunéziai férfit.

A hatóságok egy másik érthetetlen döntéséről a Focus című lap számolt be a héten. A magát menekültnek mondó Bilal Ben Ammart ugyanis 2015 óta figyelték, mert saját állítása szerint az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. Alig három héttel a berlini merénylet előtt azonban a szövetségi hatóságok utasítására leállították a keresését a határátkelőkön.