Trump hazugsággal vádolja Cohent

 

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön azzal vádolta meg volt ügyvédjét, Michael Cohent, hogy sokat hazudott előző napi kongresszusi meghallgatása során.

Cohen egyebek között azt állította, hogy Trump egy szélhámos, akit gyanús szálak fűznek Oroszországhoz. Az ügyvéd ugyanakkor elismerte: nincs közvetlen bizonyítéka arra, hogy Trump vagy bizalmasai összejátszottak volna Moszkvával megválasztása érdekében.

Michael Cohen (Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

Michael Cohen (Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

A vietnami fővárosban, Hanoiban tartózkodó amerikai elnök jelezte: kissé meglepődött, hogy Cohen azt mondta a kongresszusnak, Oroszországnak tudomása szerint nem volt köze elnökválasztási kampányához. Trump szerint ez volt az egyetlen dolog, amiben volt ügyvédje nem hazudott. Az elnök egyúttal tagadta Cohen állítását, amely szerint előre tudott volna a demokrata vetélytársára végső csapást mérő, lopott elektronikus levelek közzétételéről. Trump szégyenletesnek nevezte az ügyvéd vallomásait.

Trump kifogásolta, hogy a demokrata többségű képviselőház Kim Dzsong Unnal tartott csúcstalálkozójára időzítette Cohen meghallgatását. Az elnök szerint jobb lett volna, ha arra később kerül sor. Cohen a meghallgatásán elismerte, hogy korábban hazudott a kongresszusnak azért, hogy – mint állította – „védje Donald Trumpot”.

A volt ügyvéd, akit – ügyvédi engedélyét visszavonva – kedden kizártak az amerikai ügyvédi kamarából – „rasszistának” és „csalónak” nevezte az amerikai elnököt. Elmondta: Trump szerinte csak azért indult az elnökválasztáson, hogy „a saját márkanevét tegye naggyá és nem az országot”. Az 52 éves Michel Cohent adó- és banki csalásokért, valamint a kongresszus félrevezetéséért több mint három évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Trump szerint az ügyvéd vallomásának célja az volt, hogy csökkentsék büntetését.