Felújítják a titkos Vasari-folyosót Firenzében

 

A Firenze belvárosában kialakított fedett folyosó a történelmi városházát, a Palazzo Vecchiót köti össze a Pitti-palotával. Az átjárót 2016-ban zárták le biztonsági okok miatt, és a tervek szerint 2021-ben nyitják meg újra a közönség előtt.

Firenzében a Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosót, a Mediciek titkos átjáróját újítják fel, és 2021-ben nyitják meg ismét a nagyközönség előtt.

A folyosó által érintett Uffizi képtár igazgatója, Eike Schmidt elmondta, hogy a felújítási tervek között szerepel új vészkijáratok kialakítása, klímarendszer beszerelése, illetve LED-es világítás és videós megfigyelő rendszer kiépítése.

A renoválási munkák során megerősítik a 750 méter hosszú folyosó szerkezetét, helyreállítják a belső terét, és hozzáférhetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára is. Az újdonságok között szerepel, hogy megnyitják a folyosó mind a 73 ablakát – írja a The Local hírportál.

Az átjárót a 2016-os bezárásig csak jelentős személyiségek látogatása alkalmával nyitották meg, a restaurálás után azonban mindenki előtt nyitva áll majd. A felújított Vasari-folyosó a becslések szerint legalább ötszázezer látogatót, turistát vonzhat évente.

Az olaszul corridoio Vasarianónak nevezett átjáró egyedülálló építmény, amelynek segítségével a nagy hatalmú Medici-család észrevétlenül figyelhette meg, mi történik Firenze belvárosában. I. Cosimo de’ Medici firenzei fejedelem Giorgio Vasari építészt, festőt és írót bízta meg a tervezéssel, innen ered a folyosó elnevezése.

A corridoio Vasariano 1565-ben épült, a helyenként csak egy méter széles titkos átjáró falain egykor több mint hétszáz portré és önarckép függött, újranyitásakor ókori római és görög feliratok gyűjteményét, valamint harminc szobor kiállítást tervezik benne.