Zaklatással vádolják az Amnesty International több vezetőjét

 

Felajánlotta lemondását az Amnesty International (AI) befolyásos nemzetközi emberi jogvédő szervezet legfelsőbb vezetőségének több tagja, s helyi idő szerint pénteken közzétett levelükben egyben bocsánatot kértek a szervezetben hatalmaskodás, zaklatás és nyilvános megalázás miatt uralkodó rossz munkahelyi légkör miatt.

Az AI-n belüli munkakörülményeket azután vizsgálták felül, hogy a szervezet két alkalmazottja tavaly öngyilkosságot követett el. A vizsgálat megállapította, hogy „a szervezeti kultúra és a vezetés hiányosságai” vezettek a munkatársak elkeseredéséhez.

A rossz vezetéshez járult az a nyomás is, amely az Amnesty Internationalnek a bebörtönzések, eltűnések, gyilkosságok, kínzások és az emberi jogok megsértésének más formái ügyében világszerte eljáró mintegy 2500 munkatársára nehezedik – állapította meg a külső vizsgálat.

A levelet a szervezet kutatási részlegének, a főtitkár hivatalának, az adománygyűjtő részlegnek, az általános műveleti osztálynak, a személyzeti és szolgáltatási osztálynak, a jogi osztálynak és a kampány- és kommunikációs részlegnek a felső vezetői írták alá.

Közös levelükben elismerték, hogy „osztoznak a felelősségben a feszült és bizalmatlan légkörért”.

„Miközben nem állt szándékunkban senkinek sem fájdalmat okozni, el kell ismerünk, hogy ez, sajnos, előfordult” – írták az AI érintett vezetői február 21-én kelt levélben.

Az AI vezetője, Kumi Naidoo főtitkár közölte: valószínűleg nem fogadja el a lemondásokat, de elsődleges feladatának tekinti a bizalom helyreállítását.

„Veszélyes időket élünk, és az Amnestyre nagyobb szükség van, mint valaha” – írta elektronikus levélben közzétett közleményében Naidoo.

A külső vizsgálat során készült, 56 oldalas jelentés „meghökkentő” számú hatalmaskodási, fajgyűlölő és szexista incidensről, valamint olyan esetről ad számot, amelyekben a vezetők ócsárolták és nyilvánosan megalázták a munkatársakat, továbbá „fenyegető”, káromkodásokkal teli kijelentéseket tettek.

A londoni székhelyű szervezet decentralizálására tett erőfeszítés elégtelen kezelése és a dolgozók életének a veszélyövezetekben való kockáztatása fölösleges zűrzavart okozott a dolgozók életében a múlt hónapban készült jelentés szerint.

A vizsgálatot a szervezet két munkatársának halála váltotta ki. A 30 éves Gaetan Mootoo 2018 májusában végzett magával, munkahelyi nyomásra panaszkodó búcsúlevelet hátrahagyva, a 28 éves Rosalind McGregor, a szervezet genfi munkatársa pedig 2018 júliusában követett el öngyilkosságot.

A jelentés szerint a szervezetnek a problémák megoldására tett erőfeszítései „ideiglenesek, viszonylagosak és alkalmatlanok” voltak, a felső vezetők a munkatársak szerint pedig „tájékozatlannak, alkalmatlanok és érzéketlenek” voltak.