Nosztalgiavonat indult útnak Oroszországban

 

Ezentúl hetente egyszer, szombatonként nosztalgiavonat közlekedik azon a száztizenhárom kilométeres orosz vasúti szakaszon, amely érintetlenül túlélte a második világháború bombázásait. Az orosz államvasutak a régi idők vonatozási szokásaival igyekszik megismertetni a mai fiatalokat.

A Moszkva és Szentpétervár között félúton lévő, 113 kilométeres Bologoje és Osztaskov közötti vasútvonalon semmi nem változott a cári idők óta. Az állomások és az egy sínpárból álló pályaszakasz pont úgy néz ki, mint amikor 1907-ben megnyitották. Mivel a nagyvárosok, gyárak elkerülték, szinte ez az egyetlen vonal, amely épségben megmaradt a második világháború bombázásai után.

Ezért dönthetett úgy az Oroszországi Vasutak, hogy minden szombat reggel nosztalgiaszerelvényt indít ezen a szakaszon. A két vagont egy ötvenéves gőzmozdony húzza, bár üzemeltetése igen költséges. A régi időket felidézendő, a kalauzok korhű öltözékben kezelik a jegyeket.

A jegy ára ugyanannyiba kerül – azaz mintegy 1500 forintnak megfelelő rubel –  a nosztalgiajáraton, mint egy menetrend szerinti vonaton. Azt szeretné a vasúttársaság, ha a mai fiatalok is átélnék, milyen volt az utazás évtizedekkel ezelőtt az országban, amikor lényegében a vonat volt az egyetlen távolsági közlekedési eszköz.

A címlapfotó illusztráció.