Megölték a dzsihadisták egyik vezetőjét Maliban

 

A francia hadsereg végzett a Száhel-övezet dzsihadistáinak egyik vezetőjével Maliban – közölte Florence Parly francia védelmi miniszter pénteken; a bejelentés néhány órával Parly, illetve Edouard Philippe miniszterelnök és Jean-Yves Le Drian külügyminiszter Maliba látogatása előtt érkezett, pénteken.

A védelmi miniszter azt mondta, az algériai származású Jahja Abu el-Hammámmal a francia hadsereg tengerentúli missziójának, a Barkhane-hadműveletnek a keretében végeztek csütörtökön. Azt mondta, Abú el-Hammám gépkocsikonvojára a Mali középső részén található Timbuktu városában csaptak le, a műveletben pedig légi és szárazföldi erők is részt vettek. Hozzátette, hogy Abú el-Hammám mellett néhány más terroristával is végeztek.

Abú el-Hammám az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet vezetője volt, továbbá a második embere az Iszlám és Muszlimok Dicsőségének Szövetsége (GSIM) nevű terroristacsoportokat tömörítő ernyőszervezetnek.

Parly hangsúlyozta azt is, hogy a csütörtöki akciót éveken át tartó előkészületek előzték meg. Hozzátette, hogy a GSIM és az AQMI a múltban számos terrorcselekményt követett el Franciaországnak a Száhel-övezet úgynevezett G5-országaival – Burkina Fasóval, Csáddal, Malival, Mauritániával és Nigerrel – közös érdekeltségei ellen. A francia külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Abú el-Hammám több terrortámadásnak is a kitervelője és pénzügyi támogatója volt.

2014 óta Párizs mintegy 4500 katonát küldött a Száhel térségébe a Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsák az övezetet az itt tevékenykedő dzsihadistáktól. A n’djamenai központú Barkhane Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója, amely a térség öt országában, Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában van jelen.

A Barkhane elődjét, a Serval hadműveletet Párizs a helyi iszlamisták Maliban 2012-ben végrehajtott katonai államcsínyére válaszul indította el, azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.