Életfogytig tartó börtönre ítélték az ausztrál gázolót

 

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki kocsijával hat embert gázolt halálra az ausztráliai Melbourne-ben.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken Ausztráliában azt a férfit, aki két évvel ezelőtt szándékosan gyalogosok közé hajtott az autójával Melbourne-ben, hat ember halálát okozta – köztük egy csecsemőét és egy tízéves kislányét -, további 27-nek pedig sérülést okozott.

Melbourne, 2017. december 21. Autóroncs mellett álló mentőautónál telefonál egy rendőr a melbourne-i Flinders Street-i pályaudvar lezárt környékén 2017. december 21-én, miután a gépkocsi gyalogosok közé hajtott a csúcsforgalomban. Az incidensben tizenkilencen megsérültek. (MTI/EPA/AAP/Joe Castro)

Melbourne, 2017. december 21.
Autóroncs mellett álló mentőautónál telefonál egy rendőr a melbourne-i Flinders Street-i pályaudvar lezárt környékén 2017. december 21-én, miután a gépkocsi gyalogosok közé hajtott a csúcsforgalomban. Az incidensben tizenkilencen megsérültek. (MTI/EPA/AAP/Joe Castro)

A bíró az ország történetének egyik legsúlyosabb tömeggyilkosságának nevezte a 29 éves James Dimitriouis Gargasoulas tettét. Az elítéltnek legalább 46 évig kell börtönben maradnia.

A férfi lopott gépkocsival egy forgalmas belvárosi utcán hajtott a járókelők közé. A rendőrség akkoriban nem minősítette terrorcselekménynek az esetet, a férfinak ugyanis bűnözői múltja volt, és drogfogyasztás miatt érzéki csalódások gyötörték. A támadó a per során is azzal védekezett, gázolásra buzdító “jelet kapott”, hogy elmenekülhessen a rendőrök elől.