Tüntetéseket tartottak a meggyilkolt szlovákiai újságíró halálának évfordulóján

 

Pozsonyban és több más szlovákiai, illetve külföldi városban is tüntetésekkel emlékeztek csütörtökön az egy évvel ezelőtt meggyilkolt oknyomozó újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére – jelentették szlovák médiaforrások.

Pozsonyban, a tavalyi tüntetéssorozat helyszínén, a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén tartott megemlékező tüntetésen sajtóbecslések szerint néhány tízezren gyűltek össze. A tüntetők közül többen részben politikai üzeneteket tartalmazó, többen pedig Robert Fico volt miniszterelnököt elítélő  feliratokat tartalmazó transzparenseket tartottak.

A tömeg a kettős gyilkosság független kivizsgálását, a gyilkosság megrendelőjének kézre kerítését, illetve Robert Fico teljes távozását követelte a közéletből, de elhangzottak Andrej Danko házelnök lemondására vonatkozó követelések is.

A pozsonyi tüntetés központi színpadán a tavalyi tüntetéssorozat főszervezőjének tartott Tisztességes Szlovákiáért mozgalom illetve más civil szervezetek aktivistái, zenészek, színészek valamint újságírók váltották egymást, majd a meggyilkolt újságíró apja is szólt a tömeghez. A tüntetést nem sokkal este hét után befejezettnek minősítették.

A kettős gyilkosság áldozatait – egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét – tavaly február végén találta meggyilkolva a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró halála – akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és a kabinet széleskörű átalakításához vezettek.

A kettős gyilkosság kivizsgálása azóta is tart. A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe Ján Kuciak oknyomozó újságíró és mennyasszonya meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás során.

Később gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt hármójuk ellen eljárást indítottak. Köztük volt a kettős gyilkosság állítólagos elkövetője Tomás Sz., akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó és Alena Zs. is, akit a rendőrség a bűntény közvetlen megrendelőjének tart, annak a személynek, aki hetvenezer eurót juttatott a gyilkosság végrehajtójának.