Ezrek írták alá a felhívást, hogy adják el Montana államot Kanadának

 

Több mint kilencezer ember írta alá szerdáig azt a felhívást az interneten, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok adja el Montana államot Kanadának ezermilliárd dollárért, és a pénzből törlessze az államadósságot.

„Túl sok az adósságunk, Montana meg úgyis hasznavehetetlen” – olvasható a múlt héten indított internetes petícióban, amely szerint a kanadaiakat úgy kellene rávenni az üzletre, hogy „azt mondjuk nekik, hogy ott vannak hódok, vagy valami”.

A támogatandó „ügy” mindössze ennyi, de az aláírók kommentjeikkel is igyekeznek kiemelni, hogy miért is lenne jó, ha Montana inkább Kanadához tartozna. Többen méltatják a helyi hódokat, azzal csábítják a montanaiakat, hogy akkor lenne egyetemes egészségügyi ellátásuk, Tim Hortons gyorséttermük és legálisan füvezhetnének. A montanaiak pedig azért támogatják a dolgot, mert Kanada egyszerűen a világ egyik legjobb helye.

„Így megspórolhatnám a Kanadába költözés költségeit” – írta egy aláíró. Egy másik szerint az Egyesült Államok a feje tetejére állt, az elnök pedig „ciki”. Több montanai azt emeli ki, hogy szeretne Kanadában élni, kanadai állampolgár lenni, és így ehhez el sem kellene költözniük. Kanadai aláírók szerint a montanaiak is jobban járnának Kanadával.

Olyanok is aláírták a petíciót, akik más államokban élnek, és saját lakóhelyüket is szívesen Kanadához csatolnák. Többen Idahót, Michigant, New Yorkot is Kanada részévé tennék, de volt, aki Texast is elcsatoltatná. Utóbbinál némi gyakorlati problémát jelenthet, hogy a többivel ellentétben jelenleg egyáltalán nem határos Kanadával.

Montana főleg természeti szépségekben gazdag. Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb területű állama, de csak valamivel több mint egymillió ember lakja.

A címlapfotón a montanai Glacier National Park (Fotó: Shutterstock)