Folytatódnak a tárgyalások a rendezetlen Brexit elkerüléséért

 

A héten folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása – közölte kedden Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter, aki az előző nap Michel Barnierrel, az EU főtárgyalójával egyeztetett Brüsszelben.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Geoffrey Cox brit igazságügyi miniszter össze fogja állítani módosítási javaslatait a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldásra vonatkozóan, és a felek hamarosan egyeztetést kezdenek ezekről.

Az Európai Bizottság friss bejelentése szerint Theresa May brit kormányfő szerda este ismét Brüsszelbe látogat, ahol tárgyalóasztalhoz ül Jean-Claude Junckerrel, a testület elnökével.

Diplomáciai források pedig azt közölték, hogy a következő Barclay-Barnier találkozót a hét közepén tartják.

Juncker egy hétfői lapinterjúban kijelentette, hogy senki nem ellenezné a bennmaradó EU-tagországok közül a brit kilépés eredetileg 2019. március 29-re tervezett határidejének meghosszabbítását, amennyiben London kérelmezné.

Hozzátette, elképzelhetőnek tartja a hosszabbítást a május végi európai parlamenti választásokon túlra is, amelyen szakértők szerint ez esetben a szigetországnak is részt kellene vennie valószínűleg.

„A Brexit-folyamatban már így is annyi határidőt túlléptünk” – fogalmazott a bizottsági elnök.

epa07333422 EU campaigners wave the EU and UK flags outside parliament in London, Britain, 31 January 2019. The House of Commons is set to vote on British Prime Minister Theresa May's Plan B for Brexit on 13 February.  EPA/ANDY RAIN

Illusztráció:  EPA/ANDY RAIN

Jeremy Hunt brit külügyminiszter ugyancsak Brüsszelben volt hétfőn, és a Politico hírportálnak adott interjújában abbéli reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban sikerül megállapodni a stabilitás biztosítása érdekében.

Aláhúzta, hogy még lehetséges a rendezett kiválás, a brit kormány tudja, miként lehet parlamenti többséget szerezni a szerződés ratifikálásához, de ehhez mindkét oldalon „bizalomra és vízióra” van szükség.

Kérdésre válaszolva helytelennek nevezte a második népszavazás kiírásának ötletét. Mint mondta, „a britek tudják, hogy a politikai elit nem akarta a kilépést, és a demokratikus hitelesség egyfajta tesztjeként tekintenek a Brexitre”.

Kiemelte: akkor lehet sikeresnek nevezni a folyamatot, ha tíz év múlva a maradáspárti szavazók azt érzik majd, hogy a döntés „nem is olyan rossz, mint gondolták, és az ország virágzik”.

Ír kollégája, Simon Coveney frusztrációjának adott hangot a folyamat állásával kapcsolatban.

„Kevesebb mint 40 nap van hátra az Egyesült Királyság távozásáig, és mi még mindig nem tudjuk, hogy mit szeretne a brit kormány elérni a ratifikáció érdekében” – közölte.

Korábbi tájékoztatás szerint Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője is Brüsszelbe látogat, várhatóan csütörtökön.

Nagyot bukhatnak a brit gazdák

Megállapodás nélküli Brexit esetén nem lenne teljes körű garancia arra, hogy Nagy-Britannia továbbra is exportálhatna élelmiszert az Európai Unió piacaira – mondta kedden a mezőgazdaságért felelős brit tárca vezetője.

Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi  és vidékfejlesztési miniszter a brit mezőgazdasági termelők országos szövetségének (NFU) éves kongresszusán tartott előadásában kijelentette: az Európai Unió egyértelművé tette, hogy minden brit élelmiszerre maradéktalanul érvényesítené a külső exportőrökkel szemben alkalmazott vámtételeket, ha a brit EU-tagság a kilépés feltételeiről szóló megállapodás életbe lépése nélkül szűnik meg.

Gove szerint ez a brit juh- és marhahúsexport esetében legalább 40 százalékos, egyes darabolt húsféléknél pedig 100 százalékot jóval meghaladó vámokat is jelenthet.

A miniszter szerint az ilyen vámterhek a brit agrártermékek drámai áremelkedését okozhatják az EU-piacon.