Bevándorlók miatt aggódik az Európa Tanács

 

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentésében aggodalmát fejezte ki a bevándorlók adatainak rögzítését végző görög regisztrációs pontokon tapasztalt „gyenge” életkörülmények miatt, és arra szólította fel a hatóságokat, hogy javítsanak a rászorulók ellátásán és pszichiátriai hozzáférésén.

A jelentéstevők elismerték a görög hatóságok előtt az érkezők nagy száma miatt álló jelentős kihívásokat, ugyanakkor azt javasolták, hogy Görögország tegyen „erőteljes lépéseket” annak érdekében, hogy megszüntesse a hosszadalmas menekültügyi eljárás miatt szabadságuktól megfosztott illegális bevándorlók elleni rossz, gyakran megalázó bánásmódot.

Mint írták, a legtöbb rendőrségi poszton és határőrségi állomásnál a körülmények „alkalmatlanok” az egy napnál hosszabb ideig tartó fogvatartására. A helyiségek kicsik, piszkosak, nem felelnek meg semmilyen szabványnak sem. Az ilyen körülmények embertelen és megalázó bánásmódot jelentenek – húzták alá.

Arra szólították fel a görög hatóságokat, hogy vezessenek be emberségesebb intézkedéseket az országba érkező illegális bevándorlók kezelésére. Ne lépjék túl a létesítmények kapacitását, valamint minden fogvatartott kapjon elegendő élelmet, matracot és tiszta ágyneműt, illetve megfelelők legyenek a higiéniai körülmények is. Ezek mellett biztosítani kell, hogy a nőket és a gyermekeket sohasem zárják egyedülálló férfiakkal közös helységbe.

Mint megállapították, a görög hatóságok nem hoztak megfelelő intézkedéséket a felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermekek ellátására vonatkozó korábbi ajánlások végrehajtására. Arra emlékeztettek, hogy a gyermekeknek szüleiktől való elszakítottsága negatív hatással lehet fejlődésükre, ezért a pszichológiai hozzáférés javítását szorgalmazták.

A szakértők megjegyezték továbbá, hogy az intézkedő hatóságnak tartózkodnia kell a fizikai erőszak alkalmazásától.

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága a görögországi pszichiátriai betegek helyzetének javítására irányuló intézkedésekkel kapcsolatban megállapította, a folyamatban lévő reformok továbbra is hiányosak. Tartós problémák merülnek fel a betegek nem megfelelő elosztása, valamint a hiányos vagy túlzsúfolt elhelyezés és betegellátás miatt. Mint írták, a betegek bizonyos esetekben a folyosóra kerültek, vagy nem biztosítottak számukra folyamatos kórházi körülményeket.

Egyebek mellett megjegyezték, hogy vannak olyan klinikák, ahol első generációs antipszichotikus gyógyszereket hosszú időn keresztül viszonylag nagy dózisokban alkalmazták, és több betegnél a túlgyógyszerezés egyértelmű tünetei voltak tapasztalhatók. A jelentéstevők azt javasolták, hogy pszichiátriáin Görögország sürgősen vezessen be személyre szabott kezelési útmutatást.

A címlapfotó illusztráció.