Lengyelország nem vesz részt a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozón

 

A lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén.

Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter szavait Morawiecki a lengyelellenesség példájának nevezte. Közölte: folyamatos kapcsolatban van a visegrádi partnerekkel. „Ők teljesen megértik lépésünket” – jegyezte meg.

Kac vasárnap – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait – kijelentette: „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. E kijelentések miatt hétfőn bekérették a varsói külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét.

Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: „nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg”. Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

A V4 és Izrael csúcstalálkozójának elhalasztása a visegrádi egység jele

A visegrádi országok (V4) egységének jeleként értelmezte a közép-európai országcsoport és Izrael közötti, eredetileg hétfőre Jeruzsálembe tervezett csúcsértekezletének elhalasztását Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján hétfő délután írt bejegyzésében közölte: hétfő reggel a visegrádi csoport többi országa (Lengyelország mellett Magyarország, Csehország és Szlovákia) kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán.

A csúcs  elhalasztásáról szóló „fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat” – áll a bejegyzésben.

Korábban Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője a visegrádi szolidaritás jelének minősítette a csúcstalálkozó elhalasztását. Méltatta, hogy a többi visegrádi miniszterelnök egyetértett Morawiecki érvelésével, és a jeruzsálemi csúcs törléséről annak ellenére döntöttek, hogy már Izraelben voltak, illetve éppen oda utaztak.

A csúcstalálkozó elmaradását, a kétoldalú megbeszélésekkel való helyettesítését Andrej Babis cseh miniszterelnök jelentette be hétfőn. Babis szerint a V4-ek és Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében, az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások után tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.