Dinoszauruszlábnyomoktól reméli turizmusa fellendülését egy ausztrál kisváros

 

Winton környékén több mint 40 méter hosszan láthatók egy óriás szauropoda (gyíklábú) kivételesen jó állapotban fennmaradt, 95 millió éves lábnyomai, amelyek némelyikének átmérője eléri az 1 métert is.

A 2018 áprilisában felfedezett lelőhelyen megtalálták a kisebb méretű ornitopoda (madárlábú) dinoszauruszok és a csirkeméretű teropoda (szörnylábú) ősgyíkok lábnyomát is.

A leletekhez nagy reményt fűznek

Az első lábak nyomainak többségén világosan kivehető a hüvelykujjnak megfelelő karom nyoma, és sok esetben az egyes lábujjak lenyomata is – mondta Queensland állam turizmusfejlesztési minisztere, Kate Jones. Ausztrál paleontológusok szerint hihetetlenül ritka, hogy három jelentősebb dinoszauruszcsoport tagjainak nyomát is megtalálják egyetlen dinóösvényen.

A lelethez nagy reményt fűznek a városkában, amely évek óta szenved az aszálytól és amelyet legutóbb nagy árvíz sújtott. Az idegenforgalmi miniszter szerint a dinoszauruszlábnyomok nemzetközileg is felhívják a figyelmet Wintonra, ez pedig hatással lehet a térség turizmusára is.

A múzeumba átszállított lábnyomokból kiállítás nyílik

Az árvíz miatt, amely szakértők szerint megismétlődhet, a lábnyomokat elszállítják a közeli ausztrál dinoszauruszmúzeumba. Amelynek alapító igazgatója David Elliott juh- és marhatenyésztő. Az ő birtokán fedezték fel a 2016-ban azonosított óriás dinoszauruszfajt, a róla elnevezett Savannasaurus elliottorumot, amely hat méter magas és 14 méter hosszú lehetett. Az addig teljesen ismeretlen faj ősei Dél-Amerikából vándorolhattak be Ausztráliába az Antarktiszon át 105 millió éve.

Az ezt követően feltárt lábnyomoknak eddig 25 százalékát helyezték biztonságba, köztük a legsérülékenyebbeket. A teljes dinóösvény elszállításához mintegy 500 tonna földet és követ kell megmozgatni, ami nagy munka, egy alkalommal 1 vagy 2 tonnát sikerül teherautóra rakni.

A múzeumba átszállított lábnyomokból nemsokára 2020 májusáig nyitva tartó kiállítás nyílik A titanoszauruszok menetelése címmel.

A címlapfotó illusztráció.