Imádkoztak az esőért a gazdák, de az áldásból átok lett

 

Évek óta nem látott csapadékmennyiség hullott az ausztráliai Queensland államban az elmúlt két hétben, ahol eddig az aszály okozott gondokat. Az árvizek pedig tömeges állatpusztulást idéztek elő, csaknem félmillió szarvasmarha veszett oda.

Soha nem tapasztalt szélsőséges meleg uralta Ausztráliát januárban. Minden eddigi rekordot megdöntött az átlaghőmérséklet, amely először haladta meg a 30 Celsius-fokot.

A forró évkezdet Ausztrália harmadik legmelegebb évét követte, csak 2005 és 2013 volt melegebb 2018-nál, amely az eddigi legmelegebb decemberrel zárult.

A hőség miatt ezrével hullottak el a denevérek, Új-Dél-Walesben megolvadtak az országutak a januári hőségben. Tömegével haltak szomjan a vadlovak és a vadszamarak a rendkívüli szárazság sújtotta Északi területeken.

Forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2465680700113578&set=pcb.2465695736778741&type=3&theater

Forrás: Facebook

Sok állattartó megkönnyebbülten fogadta a száraz időd végét, amely január végén megérkezett. Csakhogy amit áldásnak gondoltak, rémálommá vált. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső árvizeket okozott.

Queensland tartományban a heves esőzések miatt a Ross folyó kilépett medréből. A környéket katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

A szarvasmarha-állomány nagyobb pusztulás nélkül átvészelte a szárazságot, a kánikulai időjárást, viszont a hirtelen lehullott sok eső és az árvizek felbecsülhetetlen károkat okoztak, mondták helyi gazdák – a CNN beszámolója szerint. Az első becslések szerint félmillió szarvasmarha hullott el, és ha nem sikerül elszállítani a tetemeket, az komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

„Az emberek az évek óta tartó aszállyal valahogy megbirkóztak, és most egy példa nélküli katasztrófával szembesültek – mondta az egyik kétségbeesett gazda.

A szarvasmarhaexport az ausztrál gazdaság egyik húzóágazata. 2017-ben ennek értéke meghaladta az 5 milliárd dollárt.