Lázadással fenyegetőznek a Boszniában állomásozó migránsok

 

Lázadással fenyegetnek Boszniában az illegális bevándorlók. Azt mondták az M1 riporterének, hogy a buszok elé fekszenek, ha megpróbálják őket visszavinni Szarajevóba. Az M1 Híradója az elmúlt napokban többször beszámolt róla, hogy tarthatatlan a helyzet az Európai Unió külső határán, emiatt a horvát határ menti települések lakói követelik, hogy a kormány zárja be a befogadótáborokat, és vigye el onnan a bevándorlókat.

Az M1 Híradójában elmondták: csoportokba verődve töltik az időt a migránsok a bihácsi utcákon és a befogadó központ környékén. A helybéliek egyre feszültebbek. Úgy érzik, nincsenek biztonságban. Éppen a M1 stábjának nyilatkozott egy helybéli nő, amikor felismert több migránst is az utcán és azt mondta, betörtek hozzá, majd az istállóban aludtak.


A rendőrség szerint túlzsúfoltak a befogadóközpontok, ezért a migránsok ott alszanak, ahol csak tudnak.

Nincs hely a kijelölt gyárcsarnokban, ezért most magánházakban szállnak meg. Amíg van pénzük, fizetnek, aztán megpróbálnak bejutni a befogadóközpontokba – mondta a rendőrségi szóvivő.

Közben a kanton vezetése – biztonsági okokból – megakadályozná, hogy a bevándorlóknak tömegesen adjanak szállást a helybéliek.

Egy hete adott ultimátumot a kanton a bosnyák kormánynak: február közepéig vegyék át a befogadó központok felügyeletét, különben elszállítják a migránsokat Szarajevóba. Ehhez meg is kezdték az előkészületeket: több buszos céggel megállapodtak a szállításról, aminek a híre gyorsan elterjedt a bevándorlók között, akik nem hajlandók távozni.

„Ha megjönnek a buszok, ki fogunk feküdni eléjük. Itt a határ közelében vagyunk, de Szarajevóból hogyan fogunk átmenni a határon? Ki fognak mindenkit toloncolni Afganisztánba, vagy talán Szerbiába. Nem akarunk visszamenni Szarajevóba, hiszen onnan jöttünk. 200 euróba került, hogy idáig eljussunk. Jó nekünk Bihácson, innen akarunk továbbmenni – hangoztatta az egyik migráns.

Közben Szarajevóban megint válságtanácskozást tartottak. A védelmi miniszter elismerte, hogy vannak gondok, de szerinte azzal, hogy átveszik a központok felügyeletét, semmi sem fog változni. A migránshelyzet megoldására az EU-tól várnak pénzt.

Az idén eddig több mint ezer illegális bevándorló érkezett a térségbe, de szakemberek szerint az idő enyhülésével újabb hullám várható.

A címlapfotó illusztráció.