Kezdődik a katalán függetlenségi vezetők elleni per

 

A spanyol legfelsőbb bíróságon kedden kezdődik a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A perben tizenketten állnak bíróság elé, az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekmények miatt.

Az ügyészség érvelésében hangsúlyozta: a vádlottak veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervük pedig a céljuk eléréséhez szükséges minden eszközt, így az erőszakot is tartalmazta. Erre példaként említette a tömegrendezvények „megfélemlítő erejét”, valamint a katalán vezetők utasításainak alárendelt katalán rendőrség felhasználását.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának szintén külföldre menekült négy tagja ebben az eljárásban nem ül a vádlottak padjára, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították. Spanyolországban viszont elfogatóparancs van érvényben ellenük, így haza sem térhetnek.

A rendkívüli politikai jelentőségű pert óriási érdeklődés övezi, ezért a bíróság épületének környékén a forgalmat korlátozzák, és nem engedélyeznek semmilyen tüntetést annak közvetlen közelében.

A címlapfotó illusztráció.