Pokolba küldte a Brexit kitervelőit Donald Tusk

 

A brit sajtó, főleg annak Brexit-párti része össztüzet zúdított az Európai Tanács elnökére egy vitatott kijelentése miatt, amelyben a keményvonalas Brexit-támogatóinak üzent.

Donald Tusk egy Twitter üzenetben a következőket írta: Azon tanakodom, hogy vajon milyen különleges helyet tartogat a pokol azok számára, akik anélkül kampányoltak a brit kilépés mellett, hogy bármiféle tervük lett volna ennek biztonságos kivitelezésére – írta a BBC.

„Ötven nap van hátra a kilépésig. Tudom, hogy még mindig nagyon sokan reménykednek a folyamat visszafordításában, és én is velük vagyok teljes szívvel, azonban a tények nyilvánvalóak” – mondta

A brit kormányfőnek, illetve az ellenzék vezetőjének Brexit-párti kiállása jelenleg kizárja ennek a lehetőségét” – mondta Donald Tusk, miután Leo Varadkar ír miniszterelnökkel egyeztetett.

Reményét fejezte ki, hogy Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön új, működőképes javaslatokkal áll elő a rendezetlen kiválás elkerülése érdekében.

Az ír miniszterelnöknek is reagált Tusk megjegyzésére. Mivel a mikrofonja ki volt hangosítva, így jól hallható, hogy a közös fotózás közben a következőket mondja a lengyel politikusnak: Még rengeteg bajt okoznak a britek emiatt, utalva Tusk bíráló kijelentésére. Tusk elismerően bólogatott, majd mindketten elmosolyodtak.

A UKIP korábbi vezetője, a kilépés egyik szószolója, Nigel Farage sem hagyta szó nélkül a bírálatokat: Az unióból való kilépésessel megszabadulunk az Önhöz hasonló arrogáns, nem választások útján hatalomra kerülő zsarnokoskodóktól. Számomra ez úgy maga a mennyország, Tweetelte válaszul.