Felújítják a kairói Egyiptomi Múzeumot

 

Átalakítják és felújítják a kairói Egyiptomi Múzeumot: az új múzeumi stratégiát a torinói Museo Egizio vezetésével a berlini Egyiptomi Múzeum, a párizsi Louvre, a londoni British Museum és a holland régészeti múzeum, a Rijksmuseum van Oudheden közreműködésével dolgozza ki az intézmény – közölte kedden a berlini múzeum.

A projektet az Európai Unió 3,1 millió euróval (983 millió forinttal) támogatja.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozik a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára.

A terv célja, hogy modernizálják és átalakítsák a múzeumot, főként olyan területeket érintve, mint a gyűjtemény menedzsmentje, a kommunikáció és a látogatóközönség bevonása. A Transforming the Egyptian Museum Cairo (A kairói Egyiptomi Múzeum átalakítása) elnevezésű projekt többek között “múzeumi összstratégia kidolgozását, az állandó gyűjtemény újraszervezésére vonatkozó ötletelést” tartalmazza a Berlini Állami Múzeumok közlése szerint.

A tervek szerint a 2020-ban nyíló gízai Nagy Egyiptomi Múzeumba kerül több értékes kiállítási tárgy, teret engedve több modern kiállításnak. A műkincseket már most átszállították a Tahrir térről új otthonukba, Gízába.