Ideiglenes elnökké nyilvánította magát Juan Guaidó Venezuelában

 

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát szerdán Caracasban Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Értesülések szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy elismeri a házelnököt Venezuela törvényes államfőjének. Washington diktátornak tartja Madurót, akinek „nincs legitim joga a hatalomhoz”.

Az Egyesült Államok elismeri az ideiglenes venezuelai elnököt

Az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét – jelentette be szerdán Donald Trump amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Ellenzéki tüntetők vonulnak Caracasban a szocialista Nicolás Maduro elnök elleni tiltakozáson 2019. január 23-án. MTI/EPA-EFE/Cristian Hernández

Ellenzéki tüntetők vonulnak Caracasban a szocialista Nicolás Maduro elnök elleni tiltakozáson (Fotó: MTI/EPA-EFE/Cristian Hernández)

Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában. A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Az Amerikai Államok Szervezete és Kanada is elismeri az ideiglenes venezuelai elnököt

Az Egyesült Államok után az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) és Kanada is bejelenetette szerdán, hogy elismeri Venezuela ideiglenes államfőnek Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét.

Luis Almagro, az amerikai államok washingtoni székhelyű szervezetének főtitkára Venezuela ideiglenes elnökeként üdvözölte Juan Guaidót a Twitter közösségi portálon, és hozzátette, hogy az AÁSZ minden erejével segíteni fogja a demokráciához való visszatérést Venezuelában. Egy – a helyzet feszültsége miatt – névtelenül nyilatkozó kanadai kormányforrás a Reuters hírügynökség szerint azt közölte, Kanada is el fogja ismerni Juan Guaidót ideiglenes elnökként.

Mike Pompeo: Madurónak félre kell állnia

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt szerdán, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében. A venezuelai hadsereget és biztonsági erőket pedig arra szólította fel, hogy védjék meg a civil lakosságot, és támogassák a demokráciát.

Guaidó élvezi az Egyesült Államok támogatását az átmeneti kormány felállításában – fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Az amerikai kormányzat az elmúlt napokban már kinyilvánította rokonszenvét a venezuelai hatalom ellenzői iránt. Mike Pence alelnök kedden videóüzenetben biztosította Washington támogatásáról Guaidót és az ország lakosságát.

A latin-amerikai országok többsége elismerte Juan Guaidót

A latin-amerikai országok többsége – Mexikó kivételével – elismerte Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének. Az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán nyilvánította magát a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjévé a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.

A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó brazil, kolumbiai, perui, ecuadori és Costa Rica-i elnök találkozójuk után bejelentette: elismerik Guaidót Venezuela elnökének. Mario Abdo Benítez paraguayi elnök támogatásáról biztosította Juan Guaidót, akit Venezuela megbízott elnökének nevezett. Sebastian Pinera chilei elnök szintén elismerte Guaidót.

Mexikó külügyminisztériumának szóvivője, Roberto Velasco azonban jelezte: egyelőre nem változtatnak eddigi álláspontjukon. Ez az ország továbbra is Madurót tekinti Venezuela államfőjének.

Maduro: Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Amerikával

Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot – jelentette be szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének Juan Guidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét.

„Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával” – jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palotából, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének az ellenzéki többségű parlament elnökét.

Maduro puccsot emleget, a szocializmus védelmére szólít fel

Államcsínynek nevezte Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök, hogy Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán, a kormányzat elleni nagyszabású tüntetéseken.

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.