Akár a jogosítványukat is elveszíthetik a svájci „igluvezetők”

 

Zug kanton rendőrsége hétfőn közleményt adott ki: az elmúlt napokban több autóst is félreállítottak, akik nem megfelelően tisztították le járművüket a havas időben. A hatóság felhívta a gépjármű-tulajdonosok figyelmét, hogy megbírságolhatják őket, és akár a jogosítványukat is elvehetik, ha hóborította autóval indulnak útnak.

A közleményből kiderül: egy esetben csak félig takarították le az elülső szélvédőt, több autós az oldalsó ablakokról nem söpörte le a havat – írta a The Local.

epa07279690 Tourists from Guatemala clear snow from the roof of their rented car in Grindelwald, Switzerland, 13 January 2019. Countries in the alps have received heavy snowfalls over the past days with weather forecasters warning that conditions could cause blocked roads and increased avalanche danger in many parts of the affected regions.  EPA/PETER KLAUNZER

Bármennyi hó esik, csak megtisztított ablakokkal és rendszámtáblával indulhatnak útnak az autósok Svájcban (Fotó: EPA/Peter Klaunzer)

Ezek az „igluvezetők” veszélyesek a közlekedésben részt vevő többi emberre – különösképpen a gyalogosokra és a kerékpárosokra –, hiszen az ablakokról le nem takarított hó jelentősen csökkenti a látási viszonyokat – hangsúlyozta a kantoni rendőrség, hozzátéve, hogy a bírságot, vagy akár a jogosítványának elvesztését is kockáztatja az az autós, aki nem megfelelő állapotú autóval indul el.

Azt is kiemelték, hogy a járművek tetejének is hómentesnek kell lennie, valamint felhívták az útnak indulók figyelmét, hogy szánjanak elég időt maguknak a jármű letakarítására, és induljanak el korábban.