Szélsőséges iszlamista gyilkolhatott hétfőn Ausztriában

 

Szélsőséges iszlamista lehetett az a férfi, aki hétfőn Ausztriában, egy üzlet parkolójában megölte saját feleségét. Az internetre feltöltött képek szerint az Iszlám Állam híve lehetett, azt nem tudni, hogy Macedóniában vagy Ausztriában radikalizálódott. Három hét alatt öt nőt gyilkoltak meg Ausztriában, négy esetben bevándorló a gyanúsított. Az osztrák belügyminiszter az újabb gyilkosság után további szigorításokat szorgalmaz a bevándorláspolitikában.

A 32 éves nőt a saját férje szúrta le, az asszony azonnal meghalt. A 36 éves macedón férfit elfogták, beismerő vallomást tett.

A férfi festőként érkezett Ausztriába, de nem dolgozott, szerencsejáték-függő volt és szélsőséges iszlamista nézeteket vallott. Erről az osztrák Oe24 nevű hírportál írt. Az internetre feltöltött képek szerint az Iszlám Állam híve lehetett, egy fotón például az ISIS harcosok üdvözlését használta. Vagyis a jobb mutatóujját felfelé tartva azt jelezte: csak Allah létezik számára.


A férfi erőszakos viselkedéséről egyébként az osztrák hatóságok is tudtak, a feleség ugyanis már korábban egy anyaotthonba menekült előle. Távoltartási végzése is volt közös gyermekeikre, hogy ne bánthassa őket. A férfit viszont semmi nem érdekelte, több ember szeme láttára szúrta le a nőt.

Ez már az ötödik gyilkosság volt

Idén ez már az ötödik gyilkosság volt Ausztriában, amelynek áldozata nő volt, és a negyedik olyan, amely bevándorlókhoz köthető.

Január elején egy 40 éves nőt gyilkolt meg brutálisan török férje Amstettenben. Az osztrák lapok arról írtak: a férfi 38 késszúrással végzett feleségével saját gyermekei szeme láttára.

Egy hete egy 25 éves nőt szúrt le a saját, 21 éves öccse a bécsi főpályaudvaron. A gyanúsított, egy etióp származású férfi, szakácsként dolgozott Ausztriában. Vélhetően drogügyletben vett részt, emiatt alakult ki közöttük vita, majd egy konyhakéssel leszúrta a nőt a pályaudvaron.

Bécsújhelyen pedig egy 16 éves osztrák lányt fojtott meg a barátja egy szíriai bevándorló a városban. A lány holttestére egy parkban találtak rá, a tettes az ágak és lehullott levelek alá rejtette. A rendőrök szerint az áldozat szakítani akart a férfivel, aki ezért megverte és megfojtotta. A feltételezett szír gyilkost azóta elfogták, kiderült, már korábban is voltak rendőrségi ügyei, tavaly október óta ki akarták utasítani az országból, mégis maradhatott.

Több százan tiltakoztak Bécsújhelyen

Szombaton este több százan tiltakoztak Bécsújhelyen a migránsbűnözés ellen, sokan mécseseket is gyújtottak.

„Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy azok az emberek, akik ide jönnek hozzánk, és menedékért könyörögnek, mert elvileg üldözik őket a hazájukban, Ausztriába érkezve fiatal nőket gyilkolnak meg” – mondta az osztrák belügyminiszter, aki azt hangsúlyozta: elég az erőszakos migránsokból, azonnali szigorításokra van szükség.

Tervei szerint a jövőben Ausztria gyorsabban toloncolná ki a bűnelkövető bevándorlókat. Ha ez túl sok időt venne igénybe, akkor harmadik országba küldenék őket – közölte az M1 Híradója.

Címlapkép: illusztráció