Nőtt a Kercsi-szorosnál történt hajóbaleset áldozatainak száma

 

Tizennégyre emelkedett a fekete-tengeri hajóbaleset halálos áldozatainak száma, további hat tengerész sorsa egyelőre ismeretlen – közölte a TASZSZ hírügynökség kedd reggel, a Krím félsziget mentőszolgálataira hivatkozva.

Hétfő este a Kercsi-szoros közelében kigyulladt két hajó, amelyek egyike egy gázszállító tanker volt. Tizenkét matrózt élve sikerült kimenteni. A baleset az orosz területi vizeken kívül történt.

Az orosz tengeri és folyami hajózásért felelős ügynökség (Roszmorrecsflot) sajtószolgálata közölte: nincs rá remény, hogy újabb túlélőt találjanak, ezért a mentési művelet kereséssé alakult.


Kigyulladt két teherhajó a Kercsi-szoros közelében

A tüzet eloltották. A túlélőket és a holttesteket a nap folyamán Kercsbe szállítják. Ezt éjszaka a vihar miatt nem sikerült megtenni.

Az előzetes feltételezések szerint a balesetet az okozta, hogy a gázszállító hajón nem tartották be a biztonsági előírásokat. Korábbi híradások szerint a tanzániai zászló alatt hajózó két jármű összesen 31 főnyi legénysége török és indiai tengerészekből állt.

A térségben, a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre november 25-én orosz-ukrán haditengerészeti incidens történt. Az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, az elfogott 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.