Új módszerrel próbálják elősegíteni a toleranciát egy finn városban

 

A tolerancia és az elfogadás elősegítése a cél egy finnországi településen. Kokkola város tanácsa arra kötelezte a helyi középiskolásokat, hogy nézzenek meg az iskolai foglalkozások keretében egy romantikus filmet, ami egy 17 éves fiú és egy középkorú férfi szerelméről, illetve szexuális kapcsolatáról szól.

Szólíts a neveden – a 2017-es film egy 17 éves fiú, Elio és apja egyik tanítványa, a doktori disszertációján dolgozó fiatal férfi, Olivier szerelmét mutatja be a nyolcvanas évek Olaszországában. Luca Guadagnino filmjét szerették a kritikusok, ugyanakkor a legtöbb országban a testi szerelmet bemutató jelenetek miatt csak 16 éven felülieknek ajánlott.

Egy finnországi városban, Kokkolában a városi tanács javaslatára az egyenlőség és tolerancia elősegítése érdekében a16-18 éves középiskolásokat kötelezték a film megnézésére. És ez – a helyi svéd nyelvű lap beszámolója szerint – sokukban ellenérzést keltett.

A svéd lap idéz egy diákot, aki azt mondta: a film témája a pedofília határát súrolja, mivel egy kiskorú fiú és egy felnőtt férfi szerelméről szól. Voltak olyanok is, akik szerint nem volt baj a homoszexuális tematikával, csak azzal, hogy szerintük életkoruknak nem megfelelő tartalmat kellett megnézniük.

Aki nem akart elmenni a moziba, a témát annak is fel kellett dolgoznia, egy a szexuális kisebbségekről szóló esszében. Aki pedig hiányzott a mozi látogatásról, annak tíz eurót kellett fizetnie.

A város svéd középiskolájának igazgatója szerint ez rendjén van, az iskola ugyanis fizetett a mozijegyekért, és így járnak el akkor is, amikor az osztályokat színházba viszik. Azt is hozzátette, szerinte ez egy szép film, és túl explicit benne a szexualitás.