Több százan gyűjtötték az üzemanyagot, amikor a vezeték felrobbant

 

Hetvenkilencre nőtt a mexikói illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezetéknél történt robbanás halálos áldozatainak száma. 66 sérültet kezelnek a helyi kórházakban égési sebekkel – közölte vasárnap Jorge Alcocer egészségügyi miniszter.

Raul Arroyo, hidalgói főügyész szerint 54 holttest annyira összeégett, hogy jelentős időt vehet igénybe azonosításuk.

A szerencsétlenség három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök hadjáratot hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken.

„Mindenki jött, hátha tud szerezni egy kis benzint a kocsijához, hiszen a kutakon már nem maradt” – mondta az ötvenéves Isaias Garcia. A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve.

Egy másik szemtanú szerint egyesek fazékkal jöttek merni az üzemanyagból.

A robbanás előtt készült videofelvételeken embereket lehet látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint több mint háromszázan gyűjtötték az üzemanyagot. „Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna … egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett – számolt be a Reutersnak Jimenez. – A robbanás után az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva, többen megégtek” – fűzte hozzá.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, és a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.

A mexikói nemzetbiztonsági minisztérium felvételén lángoló üzemanyag-vezetéknél állnak katonák a Mexikóvárostól száz kilométerre, északra fekvő Tlahuelilpan településen január 18-án, miután felrobbant a vezeték. (Fotó: MTI/AP/Mexikói nemzetbiztonsági minisztérium)

A mexikói elnök kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken

A szerencsétlenség épp három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken. „Mindenki jött, hátha tud szerezni egy kis benzint a kocsijához, hiszen a kutakon már nem maradt” – mondta az ötven éves Isaias Garcia. ű

A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve. Üzemanyaghiány volt, az emberek pedig így, vagy úgy, de képesek akartak maradni a mozgásra – mondta a 44 éves Ernesto Sierra. Mint mondta, egyesek fazékkal jöttek merni az üzemanyagból.

Több mint háromszáz ember gyűjtötte az üzemanyagot

A robbanás előttről készült videófelvételeken embereket lehet látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel, akik csak némi ingyen benzinhez akartak jutni.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint több mint háromszáz ember gyűjtötte az üzemanyagot. „Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna, egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett” – számolt be a Reutersnak Jimenez. Amikor a robbanás bekövetkezett az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva, néhányan megégtek. „Egyes emberek bőre lejött, nagyon taszító és borzalmas volt, sikoltoztak és sírtak. Férjük, testvérük, vagy családtagjaik nevét kiabálták” – fűzte hozzá.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, s a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.

Kapcsolódó tartalom