Az életüket kockáztatják a szabadságra vágyó szaúdi nők

 

Hazájában halál várt volna rá, de Kanada befogadta a Szaúd-Arábiából elmenekült lányt. A szaúdi hatóságok tagadták, hogy a lánynak bántódása esett volna a hazájában.

Kanada fogadta be Rahaf Mohammed al-Kununt, azt a 18 éves szaúdi lányt, aki a családja, a nőket sújtó szaúdi törvények és hagyományok elől Thaiföldre menekült – hangzott el az M1 Világ magazinjában.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt kérte, hogy Kanada fogadja be menekültként Rahaf Mohammed al-Kununt. Ebbe beleegyeztek és menedékjogot adtak a lánynak.

Menedékjogot akart

A thai hatóságok – arra hivatkozva, hogy Rahafnak nem volt hazaszóló repülőjegye és szállodai szobafoglalása – eredetileg vissza akarták toloncolni a lányt Szaúd-Arábiába. A fiatal nő azonban elbarikádozta magát egy hotelszobában, ahol az interneten keresztül, videókkal és Twitter-üzenetekkel kommunikált a világgal. Rahaf azt állította, hogy a családja meggyilkolja, ha hazaküldik, és az ENSZ-től kért segítséget.

Egy videóüzenetében azt mondta, addig nem hagyja el a szobáját, míg nem találkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossal, ugyanis menedékjogot szeretne kapni.

Az internetes üzenetek hatalmas visszhangra találtak, rengetegen biztosították Rahafot a támogatásukról.

A szaúdiak tagadták, hogy bántódása esne a lánynak

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Thaiföldre küldte a hivatal két emberét az ügy kivizsgálására, a thai hatóságok pedig vállalták, hogy menedéket nyújtanak a lánynak, míg el nem dől, hogy mi lesz vele. A szaúdi hatóságok is megszólaltak az ügyben, tagadták, hogy a lánynak a hazájában bántódása esne.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Ausztráliával és Kanadával is tárgyalt a lány menedékkérelme ügyében. Az ausztrál bevándorlási törvények különösen szigorúak, és az ország Rahaf esetében sem volt hajlandó kivételt tenni: nem könnyítették és gyorsították meg a fiatal nő ügyintézését.

Bangkok, 2019. január 8. A thaiföldi bevándorlási hivatal által közreadott kép a Thaiföldre menekült szaúdi Rahaf Mohammed al-Kununról (b) a bangkoki nemzetközi repülőtéren 2019. január 7-én. A 18 éves Rahaf Mohammed al-Kunun két nappal korábban családja elől menekülve elbarikádozta magát a repülőtér egyik szállodájában. A családja bosszújától rettegő fiatal nő egy kuvaiti családi vakációról menekült a délkelet-ázsiai országba, és azt tervezte, Ausztráliába megy tovább, hogy ott menedékkérelmet nyújtson be. Elmondása szerint családja fizikailag, érzelmileg és verbálisan is bántalmazza őt, elnyomásban él, nem utazhat, nem vezethet autót. Jobbról Szuracsate Hakparn, a thaiföldi bevándorlási hivatal vezetője. MTI/AP

A thaiföldi bevándorlási hivatal által közreadott kép a Thaiföldre menekült szaúdi Rahaf Mohammed al-Kununról a bangkoki nemzetközi repülőtéren (Fotó: MTI/AP)

A szaúdi nők férfi rokonaik gyámsága alatt állnak

A szaúdi menekült végül Kanadában talált új otthonra. A szaúdi nők ugyanis férfi rokonaik gyámsága alatt állnak: csak az ő engedélyükkel utazhatnak, dolgozhatnak, vagy házasodhatnak. Az internet segítségével azonban ma már sok asszony és lány tart fenn kapcsolatot a Szaúd-Arábián kívüli világgal.

A Rahaféhoz hasonló történetek pedig arra ösztönzik őket, hogy megpróbáljanak elszökni a családjuktól. Csakhogy ez veszélyes vállalkozás.

Adam Coogle, a Human Rights Watch Közel-Kelet szakértője elmondta, mindez azért veszélyes, mert ha sikertelen a szökés, és a nőt visszaviszik Szaúd-Arábiába a családjához, a dolgoknak szörnyű következményei lehetnek. Mint mondta, a szökni próbáló szaúdi nők erőszak áldozatává válnak, de akár meg is gyilkolhatják őket.

Szaúd-Arábiában az elmúlt néhány évben több szempontból is javult a nők helyzete: autót vezethetnek vagy a családjuk engedélyével vállalkozást indíthatnak. De a férfi gyámsági rendszer alapjait nem érintették a változások, a nőket továbbra is másodrendű állampolgárokként kezelik.

A szaúdi kormány mindeddig nem reagált az ügyre, és Kunun története az állami médiában sem jelent meg. Az Emberi Jogok Nemzeti Társasága nevű állami intézmény azonban bírálta a módszereket, amelyeket egyes külföldi szervezetek és tisztségviselők alkalmaznak azzal a céllal, hogy „engedetlenségre bujtsák fel” a fiatal szaúdi nőket.