Ezrek tüntettek egy éhségsztrájkot folytató képviselőnő mellett Törökországban

 

Ezrek vonultak utcára szombaton Törökország többségében kurdok lakta délkeleti részén, hogy támogatásukat fejezzék ki a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) két hónapja éhségsztrájkot folytató, bebörtönzött képviselője, Leyla Güven iránt.

A Diyarbakir városában összegyűlt tüntetők közül sokan HDP-s zászlókat lengettek, a győzelem jelét mutatva, míg mások hagyományos kurd táncokat jártak – jelentette a francia hírügynökség tudósítója.

A csaknem egy éve raboskodó Güven november 8-án kezdett éhségsztrájkba, tiltakozásul Abdullah Öcalannak, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjének fogva tartási körülményei ellen. A HDP múlt heti közlése szerint a képviselőnő nagyon lefogyott és legyengült, leromlott állapota miatt már életveszélyben van.

Güvent amiatt vették őrizetbe, hogy bírálta a szíriai kurd erők ellen az északnyugat-szíriai Afrín körzetében egy éve indított török katonai offenzívát. A dpa német hírügynökség információi szerint 194 kurd fogoly folytat éhségsztrájkot 44 börtönben azóta, amióta Güven elkezdte. A Diyarbakirban raboskodó Güven egy szombati levelében azt állította: kész folytatni az éhségsztrájkot.

A szombati megmozduláson a HDP követelte, hogy Törökország vessen véget Öcalan elszigetelt fogva tartásának. „(Öcalan) elszigetelése elfogadhatatlan, a lehető leghamarabb meg kell szüntetni” – mondta a tüntetők előtt Pervin Buldan, a HDP egyik társelnöke.

A Délkelet-Törökországban 1984 óta felkelést folytató, az Ankara, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek minősített PKK vezetőjét 1999-ben fogták el, és jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy Isztambulhoz közeli szigeten. A HDP szerint Öcalan a múlt héten fogadhatta Mehmet nevű testvérét, több mint két év után először.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök által a PKK „politikai kirakatának” minősített HDP-t keményen sújtották a 2016-os törökországi meghiúsult puccskísérletet követő tisztogatások, a párt több képviselőjét is letartóztatták. Köztük van Selahattin Demirtas, a HDP egyik volt társelnöke, akit 2016 novembere óta tartanak fogva, és „terrorszervezet vezetésével, terrorista propaganda terjesztésével, valamint bűncselekmények elkövetésére irányuló felbujtással” vádolják. A HDP azt tervezi, hogy február 3-án Isztambulban fog tüntetést tartani.