Elbukhat a brit kormány elleni bizalmatlansági indítvány

 

A Századvég szakértője szerint valószínűleg elbukik a brit kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány, mivel kedden az alsóházi konzervatív párti képviselők a Brexit-megállapodás, és nem Theresa May brit miniszterelnök ellen szavaztak.

Halkó Petra az M1 aktuális csatornán azt mondta, a miniszterelnök jelenlegi feladata, hogy a legkisebb rossz felé terelje az országot.

Elmondta: Theresa May-nek hétfőig van lehetősége arra, hogy alternatívákkal álljon elő a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) ügyében. Nagy eséllyel bekövetkezik a kemény Brexit, amelynek során az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az unióból, illetve egy új népszavazás kiírása is felmerült – fűzte hozzá. Rámutatott: kemény Brexit esetén nagyobb gazdasági és társadalmi “pánikhelyzet” alakul majd ki.

A brit Munkáspárt kedden indítványozott bizalmatlansági szavazást a kormány ellen, miután a brit parlament alsóháza 230 szavazat többséggel (432 nem 202 igen mellett) elutasította a kormány és az EU Brexit-megállapodását. A brit parlament alsó háza délután szavaz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról.