Nem állt pályára Irán műholdja

 

Iránnak nem sikerült Föld körüli pályára állítania azt a Pajam névre keresztelt műholdat, amelynek tervezett felbocsátása miatt az Egyesült Államok előzőleg élesen bírálta az iszlám köztársaságot.

Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési miniszter bejelentése szerint a hordozórakéta rendben elemelkedett a kilövőállásból, de a műhold pályára állítása az utolsó fázisban meghiúsult. Dzsahromi kifejtette, hogy a harmadik fázisban a műhold nem volt képes elérni a pályára álláshoz szükséges sebességet. A Pajam műholdnak 600 kilométerrel a Föld felszíne fölött kellett volna keringenie. A kudarc okát Dzsahromi nem ismertette.

A hivatalos álláspont szerint a Pajam az iráni mezőgazdaság számára hasznos környezeti adatokat gyűjtött volna. A tervek szerint most ezt a feladatot is a később pályára állítandó Dúszti nevű iráni műhold látja majd el, amely a tervek szerint alacsonyabb, mintegy 250 kilométeres magasságban kering majd. A Dúszti felbocsátásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok január elején arra szólította fel Iránt, hogy tegyen le űrprogramja keretében a rakétaindításokról, mert Washington ezeket provokációnak fogja tekinteni. Washington szerint Irán ezzel szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatával, amely tiltja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság bármilyen tevékenységet folytasson olyan rakétákkal, amelyek alkalmasak nukleáris töltet célba juttatására. „Az Egyesült Államok nem fogja karba tett kézzel nézni, ahogy az iráni rezsim romboló politikája veszélybe sodorja a nemzetközi biztonságot és stabilitást” – hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Teherán szerint rakétái nem ilyenek, és így nem sértik meg a nemzetközi jogot. “A műhold egy civil program része, és pusztán tudományos célokat szolgál. Irán nem fog senkitől sem engedélyt kérni, hogy hasonló tudományos tevékenységet folytasson” – szögezte le Bahrám Kászemi iráni külügyi szóvivő.