Több helyen még mindig fennakadásokat okoz a havazás

 

Bajorországban nem javul a helyzet, több helyen ugyanis vasárnap reggelre 25-30 centiméternyi friss hó hullott. A vasúti közlekedés akadozik, mert befagytak a váltók. Ausztria-szerte is küzdenek az elmúlt héten leesett hatalmas mennyiségű hóval. Félő, hogy sok háztető beszakadhat a több tonnás hó súlya alatt.

Kisebb hadseregnyi ember takarította a havat a bajorországi Berchtesgaden kórházának tetejéről. A tűzoltók és katonák hómarókkal és lapátokkal próbálták eltávolítani a több, mint fél méter vastag hótakarót, amely fenyegető súlyként nehezedik az épületre. A városban két napja nem esett csapadék, de a meteorológusok szerint hétfőn újabb intenzív havazás kezdődhet.

A bajor tartomány magasan fekvő régióiban vasárnap reggelre 25-30 centiméter friss hó hullott. A vasúti közlekedésben súlyos fennakadások vannak, a behavazott sínek és a befagyott váltók miatt. A főbb utak többsége járható ugyan, ám továbbra is veszélyes, az elmúlt éjszaka 24 közlekedési baleset történt, egy ember súlyosan megsérült.

Közben lassan melegszik az idő, és épp ez okozza a legnagyobb gondot. Ha a rengeteg hó hirtelen olvadásnak indul, nemcsak áradást, hanem komoly baleseteket is okozhat.

Ausztriában is küzdenek a hóval

Az osztrákok is küzdenek a házak tetején felgyülemlett irdatlan hótömeggel. Rendőrök, tűzoltók és katonák próbálják letakarítani az épületeket. Van, ahová még ők is csak speciális felszereléssel tudnak feljutni. Sietniük kell, mivel itt is gyorsan enyhül a fagy és akár az eső is eleredhet.

A tiroli hegyek fölött mentőhelikopterek járőröznek, hogy felderítsék a segítségre szoruló turistaházakat. Vannak olyan épületek, amelyek szinte ki sem látszanak a fehér takaró alól. A tetőkön csaknem két méter magasan áll a hó, és reggel óta ismét szakad.

A 730 méter magasan fekvő Radmer lakóit vasárnap szabadították ki a hó fogságából. A stájerországi falu nyolc napon át megközelíthetetlen volt, ráadásul a környező hegyekből hatalmas lavinák fenyegették. Egy várandós asszonyt és a művese-kezelésre szoruló férfit csak nagy nehézségek árán tudták mentőhelikopterrel biztonságos helyre szállítani.

A lakók visszatérhettek Hochkarba

Az M1 stábja bejutott az ausztriai Hochkarba is, ahonnan csaknem egy hete ki kellett menekíteni az embereket a hatalmas havazás és a lavinaveszély miatt. Akkor konvojban szállítottak le mintegy száz embert a hegyről. Öt ember akkor mégis úgy döntött, hogy a veszély ellenére nem hagyja el Hochkart. Ők csaknem egy héten át voltak elzárva a külvilágtól.

A lakók ma térhettek vissza a síparadicsomba, ahol azonnal elkezdték a több méteres hóréteg takarítását. Önkéntes tűzoltók és az osztrák honvédség tagjai is megkezdték az 1400-1800 méter magasan fekvő síparadicsomban a felhalmozódott több méteres hóréteg eltakarítását.

Csaknem háromszázan dolgoznak azon, hogy épületeket ássanak ki a hó alól, traktorokat és autókat vontassanak ki, és üzembe helyezzék a lifteket. A polgármester kaotikusnak nevezte az állapotokat.