Több ezren tüntettek Londonban a brit kormány ellen

 

Több ezren tüntettek a brit kormány ellen szombaton Londonban, a megszorító intézkedések végét és új általános választások kiírását követelve.

Az Emberek Gyűlése a Megszorítások Ellen nevet viselő megmozduláson a szervezők becslései szerint 5-10 ezer ember vett részt, köztük politikusok és szakszervezeti vezetők.

John McDonnel, a munkáspárti árnyékkormány kancellárja a tüntetésen felszólalva közölte: a kormány megszorító intézkedései szétzilálják Nagy-Britannia társadalmi szerkezetét.

A megszorítások megosztották az országot

A tiltakozás szervezői szerint a megszorítások megosztották az országot. Amióta a toryk, azaz a konzervatívok kerültek hatalomra, a hajléktalanság duplájára emelkedett, az egészségügy, a szociális szolgáltatások és az iskolák helyzetében pedig válság válságot követ – hangsúlyozta Steve Turner, a Unite szakszervezet vezetője.

Olyan kormánnyal nézünk szembe, amely egyáltalán nincs tisztában  az emberek mindennapi félelmeivel és aggodalmaival – mondta Turner.

A londoni megmozdulást inspiráló franciaországi sárgamellényes tüntetők képviselői is részt vettek a londoni tiltakozáson. „Minden európai országnak össze kell fognia a megszorítások elleni harcban” – mondta az egyik sárgamellényes.

Számos tüntető láthatósági mellényt viselt

Számos tüntető láthatósági mellényt viselt, többen pedig azt írták a mellényre, hogy „Britannia tönkrement”.

Nagy-Britannia a tervek szerint idén márciusban kilép az Európai Unióból, jövő hét kedden pedig a londoni parlament szavazást tart az EU-val kötött kilépési megállapodásról. Elemzők szerint kevés esély van arra, hogy megszavazzák a megállapodást, ami növeli a kaotikusnak ígérkező megállapodás nélküli kilépés lehetőségét.