Óriási várakozás előzi meg a pápa csíksomlyói látogatását

 

Óriási a várakozás Székelyföldön, ahová a nyáron ellátogat Ferenc pápa. Pénteken derült ki, hogy a katolikus egyházfő június elsején Csíksomlyón tart majd szabadtéri misét. Ez mindenképp történelmi esemény lesz, hiszen ebben a térségben még sosem járt pápa. A helyszín is szimbolikus, hiszen itt tartják minden évben a pünkösdi búcsút, több százezres tömeg részvételével.

Évtizedek óta százezrek zarándokolnak a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Idén júniusban azonban kétszer is benépesül a csíksomlyói hegynyereg, ugyanis Ferenc pápa ezen a szimbolikus helyszínen tart majd szabadtéri misét. A várható pápalátogatás híre pillanatok alatt elterjedt Székelyföldön, és már most nagyon sokan készülnek rá.

A katolikus egyházfő június 1-jén látogat Csíksomlyóra. Pünkösd viszont egy héttel későbbre esik, így akkor tartják majd a hagyományos búcsút is. Sokan szeretnének ott lenni mindkét eseményen.

Az erdélyi katolikusok történelmi jelentőségű eseményként élik meg, hogy első alkalommal látogat el Erdélybe a pápa. A főegyházmegye elöljárói és a kegyhely őrzői már korábban is hívták a Szentatyát Csíksomlyóra.

Romániában húsz évvel ezelőtt járt pápa II. János Pál személyében, de vele akkor csak azok a hívek találkozhattak, akik Bukarestbe utaztak.

A csíksomlyói pápalátogatás részletes programját később teszik közzé, az viszont már most biztos, hogy a pünkösdi zarándoklat június 7-én, pénteken este kezdődik, az ünnepi búcsús mise pedig június 8-án lesz.