Nem csökkent a bűnözés a marihuána legalizálása után Amerikában

 

Egy Amerikában most megjelent könyv szerint a marihuána legalizálásával nemhogy csökkent a bűnözés, hanem nőtt, és emelkedett a pszichózisban szenvedő emberek száma is.

Mond el a gyermekeidnek: az igazságot a marihuánáról, a mentális betegségről és az erőszakról címmel, január elején jelent meg könyv az Egyesült Államokban. Alex Berenson, a könyv szerzője leírja, hogy a marihuána fogyasztása hosszú távon agressziót, pszichózist, mentális zavarokat okoz, öngyilkossághoz vezethet, és erőszakos viselkedést válthat ki. Továbbá légúti gyulladásokat, tüdőbetegségeket, szívrohamot is okozhat egy füves cigaretta elszívása.

A szerző liberális újságíró, aki korábban a The New York Times egészségüggyel és gyógyszeriparral foglalkozó riportere volt – számolt be a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának a helyszíni tudósító.

Saját kutatásokat folytatott

Alex Berenson felméréseket és adatokat vetett össze, saját kutatásokat folytatott, továbbá pszichiáterként dolgozó feleségének tapasztalatait gyűjtötte össze. Állításait tények és adatok támasztják alá, amit eddig számos egészségügyi szakember és orvos nem mert bevallani, és nem ismert el nyilvánosan – fogalmazott a tudósító.

Vadkender, marihuána

Marihuána (Fotó: MTI/EPA)

Közölte, Alaszkában, Kolorádóban, Oregonban és Washingtonban 2014 óta legalizálták a marihuánát, de a várakozásoknak megfelelően nem csökkent, hanem sokkal inkább növekedett a bűncselekmények száma. A számokat a Szövetségi Nyomozó Iroda az FBI adataira hivatkozva tette közzé – tájékoztatott.

Egyre több helyen legalizálják a marihuánát

Elmondása szerint a könyv nagyon jó időben jelent meg, ugyanis az Egyesült Államok egyre több vidékén legalizálják a marihuánát. Már tíz államban (úgynevezett szórakoztatási célokra) szabadon lehet forgalmazni és vásárolni . További 23 államban pedig orvosi célokra engedélyezett ez a fajta kábítószer – fűzte hozzá.

Elmondta, a marihuánával való kereskedés óriási, több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát, civil szervezetek és profitra éhes kannabisz-vállalatok sürögnek a piacon. 2017-ben egész Amerikában 10 milliárd dollárért forgalmaztak törvényesen marihuánát, a 2018-as adatokat még nem mindenhol hozták nyilvánosságra, de a Fox Televízió adatai alapján csak Kaliforniában 3 milliárd 700 millió dollárért vásároltak tavaly legálisan a kábítószerből.

Hatalmas adóbevételek a marihuána-üzletből

Megjegyezte, a legalizálást bevezető államok hatalmas adóbevételeket könyvelnek el a marihuána-üzletből. Civil szervezetek egész sora és a sajtó munkásainak egy része még azzal is előhozakodott, hogy a marihuána fogyasztása segít gátat vetni az ópiátot tartalmazó kábítószerek, például a heroin elterjedésének. Úgy vélik, a könnyű drogként hirdetett és legálisan is beszerezhető marihuána kedvéért leszoknak a heroinról vagy az amfetaminról – magyarázta.

Alex Berenson kutatásai alapján a marihuána megnöveli a skizofrénia, a paranoia és más különböző pszichotikus betegségek kialakulásának veszélyét is. Az Amerikai Országos Orvostudományi Akadémia 2017-ben közzétett egyik tanulmányában azt írta, „minél nagyobb mértékű a marihuána fogyasztása, annál nagyobb a megbetegedések kockázata” – idézte a tudósító a tanulmány egyik gondolatát.