Ismét egyre több a migráns Párizs utcáin

 

Egy civil szervezet a héten több mint kétezer illegális bevándorlót számolt össze. Egy héttel korábban ez a szám még háromszázzal kevesebb volt. A főleg szudáni migránsok az egyik metrómegálló körül, sátrakban húzzák meg magukat. Az elmúlt években több mint harmincszor rendelte el Párizs vezetése a migránstáborok kiürítését.

Több tucatnyi afgán és afrikai migráns él a Porte de Clignancourt metróállomás mellett. Ez azonban csak egyike azoknak a táboroknak, amelyek az utóbbi hónapokban a francia főváros északi peremén jöttek létre. Az egyik migránsokat segítő, francia civil szervezet a héten több mint 2050 illegális bevándorlót számolt össze a párizsi utcákon.

Ez háromszázzal több, mint egy héttel korábban, ilyen növekedésre pedig tavaly tavasz óta nem volt példa. A kormány ezért a következő napokban 1200 új férőhelyet fog létrehozni a migránsok elszállásolására – jelentette be a párizsi prefektus.

A hivatalos adatok szerint 2018-ban 45 százalékkal nőtt a benyújtott menedékkérelmek száma a párizsi régióban. A migráció valós növekedése ennél is nagyobb lehet, a civilek becslései szerint a tél végére a 4 ezret is elérheti az utcán élő illegális bevándorlók száma.

A francia hatóságok folyamatos harcot folytatnak az illegális sátortáborok ellen. A fővárosban nyár elején néhány napon belül három területet ürítettek ki a rendőrök, ahol csaknem 3 ezer migráns táborozott. 3 év alatt összesen 37 ilyen akció volt Párizsban.

Hasonló intézkedések helyszíne volt a nyugat-franciaországi Nantes is szeptemberben. A város központjában található parkból 700, többnyire Szudánból érkezett migránst szállítottak befogadóközpontokba a rendőrök. A hatóságok és az önkormányzat erőfeszítései azonban nem kecsegtettek tartós eredménnyel. Ugyanezt a tábort ugyanis két hónappal korábban egyszer már kiürítették. Akkor 450 illegális bevándorló eltávolítását rendelte el a közterületről a bíróság.