A terrorfenyegetettség mellett más kihívások is várnak Európára

 

A terrorfenyegetettség mellett a Brexit is meghatározó szerepet játszik Európa számára 2019-ben, de még mindig fontos téma a migráció kérdése. Az unió vezetése továbbra sem tudta kezelni a helyzetet, és jelenleg nem is a kérdéssel foglalkoznak. Szakértő szerint az unió soros elnökséget átvevő Romániától sem várhatunk többet, pedig közelednek az európai parlamenti választások.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, nem fűzi sok reményét ahhoz, hogy az Európai Unió soros elnökségét átvevő Románia változtat valamit az ügyben, még akkor sem, ha a románok megfelelnek az európai normáknak és feltételeknek – fogalmazott a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A szakértő szerint a migrációt érintő problémák és kérdések már csak azért sem fognak megoldódni, mert azok az okok, amelyek a bevándorláshoz vezetnek, továbbra is léteznek. Úgy véli, kérdés az is, hogy május után, az új európai vezetés hogyan tárgyal majd azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek, beleértve Észak-Afrikát is.

A terrorfenyegetettséggel kapcsolatban elmondta, az elmúlt évek tendenciái alapján csökkent a merényletek száma Európában. Hangsúlyozta, sokkal primitívebbé vált a merényletek végrehajtási módja is, hiszen a közelmúltban nagyobb robbantások, kéz- és tűzfegyverek használatára kevésbé volt példa.

A késes és egyéb merénylők felkutatása azonban sokkal nehezebb feladat, ők általában magányos elkövetők, így nehéz a hatóságoknak nyomukra bukkanni – fűzte hozzá Kis-Benedek József.

Hozzátette, nemcsak Európában probléma a migráció, de az Egyesült Államokban is, ahol egyre több ember próbál meg merényleteket elkövetni. Hozzátette, az amerikai hatóságok azonban sokkal jobban felkészültek az ilyen esetekre, így a merényletek többségét sikerül megakadályozniuk.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo