Újra megjelentek a leguánok a Galápagos-szigeteken - VIDEÓ

 

Csaknem 1500 varacskosfejű leguánt telepítettek át a Galápagos-szigeteken North-Seymour szigetéről Santiago szigetére. Ez a faj csaknem 200 évvel ezelőtt kihalt Santiago szigetén.

Utoljára a világhírű természettudós Charles Darwin jegyezte fel, hogy látott ilyen hüllőt szigeten, még 1835-ben. A leguánok egyik fő ellenségei a vaddisznók voltak, de 2000 óta már ezek az állatok sem élnek a szigeten. Santiago szigetén. A kutatók szerint a leguánok a sziget ökológiájának helyreállításában segítenek majd. Mivel a leguán növényevő állat, a kutatók szerint a különböző növényi magokat a sziget egyik végéből a másikba viszik majd, így segítenek majd megőrizni az ottani élővilágot.

1835-ben Charles Darwin, a világhírű természettudós még feljegyezte a varacskosfejű leguán (Conolophus subcristatus) előfordulását a Galápagos-szigetek Santiago nevű szigetén, majd a betelepített nagyobb testű állatok, például a vaddisznók elszaporodásával a sárkánylegendák főszereplőjévé avanzsáló leguánok eltűntek innen, gyakorlatilag emberi segítséggel kiirtotta őket a többi állat.

A disznók mellett a macskák, kutyák, patkányok elterjedésének köszönhették kipusztulásukat, azok ugyanis nemcsak a tojásaikra vadásztak, de a kicsinyekre, sőt olykor a felnőtt egyedekre is rátámadtak.

A Galápagos Nemzeti Park kezdeményezésének hála közel 200 év után újra megjelentek a pikkelyes hüllők. A projektben a park együtt dolgozik az új-zélandi Massey Egyetem munkatársaival. A közeli Észak-Semour sziget mintegy 1400 példányt szállítottak az egyik szigetre, Santiagóra, és január 3-4. között szabadon engedték őket.

A nemzeti park közleménye szerint a Puerto Nuevo és Bucanero nevű partszakaszokon engedték el a leguánokat, itt az ökoszisztéma rendkívül hasonló a korábbi élőhelyükhöz.

A vaddisznóktól már nem kell félniük, a 2000-es évek eleje óta szintén az emberi beavatkozásnak hála disznómentes övezet a sziget. Észak-Semouron egyre fogyatkozott az utóbbi években a kaktusz, mely alapvető táplálékként szolgál a leguánok számára, így a sziget kevesebb egyedet tudott eltartani, ezért is tűnt bölcs lépésnek elszállítani a populáció egy részét.

Danny Rueda, a park ökoszisztémájának megőrzéséért felelős vezető kifejtette a CNN-nek, hogy a leguánok betelepítése azért is fontos, mert növényevő állatok, s ennek révén „szállíthatják” a különböző növényi magokat a sziget egyik végéből a másikba, így alakítva, megőrizve az ottani élővilágot.

A nemzeti park munkatársainak mostantól az egyik fő feladata az lesz, hogy szemmel tartsák a leguánok viselkedését: raknak-e fészket, megtalálják-e a természetes táplálékukat, s meg tudják-e védeni magukat a rágcsálóktól.