Bagdadban folytatta közel-keleti útját Mike Pompeo

 

A két ország gazdasági és politikai kapcsolatairól, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcról folytatott tárgyalásokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az iraki parlament elnökével, Mohamed al-Halbúszival szerdán – jelentette szerdán az iraki sajtó.

Az asz-Szumaríja helyi tévécsatorna magát megnevezni nem kívánó kormányközeli forrásra hivatkozva arról tudósított, hogy a két politikus megbeszélése során országaik politikai és gazdasági kapcsolatai kerültek szóba.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint megvitatták az Iszlám Állam elleni harc további lépéseit is. A terrorszervezettel kapcsolatban az amerikai külügyminiszter kedden a Twitter-oldalán azt írta, Washingtonnak pusztán a dzsihadisták ellen alkalmazott stratégiája változott, a cél változatlanul a terrorszervezet teljes megsemmisítése.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (fotó: EPA/Andre Pain)

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Pompeo körútja során felkeresi Egyiptomot, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket, Szaúd-Arábiát, Ománt és Kuvaitot, illetve a Szaúd-Arábia, Egyiptom és az emírségek által továbbra is bojkottált Katarba is ellátogat.

Pompeo körútját előző nap Jordániában kezdte. Az útra azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette, kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, amivel komoly aggodalmat okozott a régióban lévő szövetségesei között. Trump a csapatkivonást azzal indokolta, hogy szerinte már sikerült legyőzni az Iszlám Államot.

Pompeo az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Bagdadot és Erbílt

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint Erbílben tartott beszédében Pompeo biztosította Bagdadot és az észak-iraki kurd autonóm terület kormányát, hogy az amerikai csapatok Szíriából történő, egyelőre ismeretlen dátumú kivonulása nem lesz hatással Washington együttműködésére Irakkal, illetve az észak-szíriai kurdokkal. Fogadkozott, hogy az Iszlám Állam tartós vereségének biztosítása érdekében folytatják az együttműködést. Emellett az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Bagdadot és Erbílt a biztonság és a stabilitás szavatolásának érdekében.

Barhám Száleh iraki elnök Pompeo szavait visszhangozva hangsúlyozta: szükség van még az amerikai támogatásra, mivel a dzsihadistákat katonailag legyőzték, de a harcnak még nincs vége.

Az amerikai külügyminiszter az észak-szíriai kurd fegyveres erőkre (YPG) utalva, amelyekre Törökország nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint és támadással fenyegeti, hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy biztonságban tudják azokat, akik az Egyesült Államok oldalán harcoltak az Iszlám Állam ellen. Kijelentette: Washington Recep Tayyip Erdogan török elnök értésére adta, hogy ebben biztosra akar menni. Ankara kedden kategorikusan tagadta, hogy kötelezettségeket vállalt volna az által terrorszervezetnek tekintett YPG biztonságának szavatolása érdekében.