Lassan haladnak az amerikai-észak-koreai csúcsot előkészítő tárgyalások

 

Háda Béla Korea-szakértő szerint nem haladnak megfelelően az amerikai-észak-koreai csúcsot előkészítő tárgyalások, mivel a két ország nem ért egyet abban, hogy Észak-Koreának a szankciók enyhítése előtt vagy után kellene elkezdenie a nukleáris leszerelést.

A szakértő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában hozzátette: Észak-Korea ragaszkodik ahhoz, hogy a szankciók enyhítése után kezdjen neki az atommentesítéshez, míg az Egyesült Államok szerint a nukleáris leszerelést még azt megelőzően kellene elindítania.

Háda Béla elmondta, a tárgyalásokat az is nehezíti, hogy Észak-Korea csak atomfegyver-mentesítést tud felajánlani, míg az Egyesült Államok a szankciók feloldását, biztonsági garanciákat, befektetési javakhoz való hozzáférést, valamint a koreai háborút követő békeszerződés megkötését is biztosíthatja. Végső soron az Egyesült Államok engedékenységén dől majd el a tárgyalások sorsa – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, mindkét vezetőnek szüksége van a tárgyalások sikerességére: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető történelmet szeretne írni, míg Donald Trump amerikai elnök jelentős külpolitikai sikert akar elérni.