Külföldi egyetemek kaptak pénzbüntetést Csehországban

 

Pénzbüntetést szabott ki hat, Csehországban működő külföldi egyetemre a cseh oktatásügyi minisztérium, mert hatósági engedély nélkül folytattak oktatási tevékenységet – jelentette kedden a közszolgálati rádió.

A minisztérium ugyanakkor két külföldi intézmény ellen feljelentést is tett, mert több tucatnyi érdeklődőnek, akik végül is nem kezdték meg tanulmányaikat, nem adták vissza a befizetett tandíjat. A minisztérium „ennek a két egyetemnek az esetében több mint 80 panaszt kapott a megkárosított diákoktól. Elsősorban nepáli, indiai és bangladesi diákokról van szó” – nyilatkozta Aneta Lednová, a tárca szóvivője a rádiónak.

„A diákok befizették a nagy összegű tandíjakat, s bár tanulmányaikat végül is nem kezdték meg, az iskolák a pénzüket már nem adták vissza” – mutatott rá a szóvivő. Öt egyetem ellen adminisztratív eljárást is indítottak a hatóságok.

A cseh oktatási tárca a hatályos törvényekre hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a megbüntetett külföldi egyetemek nevét. A minisztérium kimutatása szerint Csehországban jelenleg 16 külföldi egyetem működik hatósági engedéllyel.

Csehországban 2016 szeptembere óta érvényes az a szabály, hogy a külföldi egyetemeknek kötelezően először be kell jelentkezniük az oktatási tárcánál, amely szakmailag leellenőrzi tevékenységüket, s csak annak alapján adja ki nekik a működési engedélyt.