Európát is veszélyezteti az amerikai-orosz ellentét

 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint Európa fenyegetettsége magasabbra szintre lépett az amerikai-orosz ellentét miatt, amelynek forrása, hogy Oroszország megsértette a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás rendelkezéseit.

A szakértő az M1 csatornán hétfőn azt mondta, ha erre válaszul az Egyesült Államok a NATO segítségével befejezi rakétavédelmi rendszerének telepítését, akkor bizonytalan helyzet alakulhat ki Európában.

Kifejtette: a rendszer telepítésének befejezéséhez mintegy két év szükséges, ez idő alatt számos tárgyalást folytathatnak a felek a telepítés leállításáról, de jelenleg erre nincs túl sok esély. Az elmúlt időszakban az Egyesült Államok és Oroszország viszonya egyre csak romlott, és mindkét ország tett bejelentéseket fegyverkezése növeléséről – fűzte hozzá.

A szakértő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn a 2018-as európai migrációs helyzetről beszélt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adatait idézve azt mondta, tavaly 2262 migráns veszett a Földközi-tengerbe, 113 482 társuk sikeresen kelt át Európába.