Bizonytalan, mikor térhetnek haza az Alpokban rekedt magyar turisták

 

Egyre aggasztóbb a hóhelyzet Németországban és Ausztriában. Több magyar is az osztrák hegyekben rekedt, azt mondják, sehova nem mehetnek, az utak ugyanis le vannak zárva a lavinaveszély miatt. Egyelőre az sem látszik, mikor jöhetnek haza. Az M1 Híradójának nyilatkoztak kint dolgozó magyarok is. Azt mondták, hogy ekkora havat az elmúlt években nem láttak.

Több méteres hóréteg borítja az autókat, a környék teljesen el van zárva a külvilágtól. A magyarok körében is népszerű síparadicsomból, az ausztriai Obertauernban ameddig a szem ellát, mindent hó borít. A munkagép megállás nélkül dolgozik, de hiába, mert folyamatos az utánpótlás.

A lavinaveszély miatt szinte minden út le van zárva, így az itt pihenő vagy dolgozó magyarok sehova nem tudnak menni.

Több napja a hó fogságában

Több méteres hó vesz körül egy hotelt Eisenerz településen. Több magyar is dolgozik a környéken. Prablichben több napja a hó fogságában van egy a magyar társaság. Sokáig úgy volt, hogy hétfőn elindulhatnak haza, végül mégis maradniuk kellett.

Az M1 Híradójának nyilatkozott egy Ausztriában dolgozó síoktató. Stanicz Balázs azt mondta: már több mint egy hete folyamatos a havazás, így a lavinaveszély okozza a legnagyobb gondot.

A lavina ugyanis egy pillanat alatt lezúdulhat,

és maga alá temetheti az embereket és a járműveket, ezért különösen fontos betartani a figyelmeztetéseket.

Bár ígéretek vannak, egyelőre bizonytalan, hogy mikor térhetnek haza az osztrák helyekben rekedt magyar turisták.

Újabb síelőket sodort el egy lavina

Egyre aggasztóbb a hóhelyzet Németországban és Ausztriában, az éjjel újabb síelőket sodort el egy lavina, mindketten meghaltak. Több sícentrumot evakuáltak, például Hochkart, ahol minden évben sok magyar is síel, másokat pedig teljesen elzárt a külvilágtól a hó. Több ezren rekedtek a hegyekben. A hatóságok mindenkitől azt kérik: ne menjen az erdőbe, ugyanis bármikor elindulhatnak lavinák. A térségben szombat óta egy méternél is több hó hullott szerdától pedig megint intenzív havazás várható.

Kefével söpörte egy férfi a félméteres havat az autójáról az ausztriai Schoppernauban, miután már teljesen körbeásta, egy másik autós pedig az autóját kereste a még nagyobb hótakaró alatt.

„Szombaton még volt egyméternyi friss havunk, de nálunk utána eső esett, így nagyon nehézzé vált a hó. Ezért a házak tetejéről el kell takarítani, nehogy beomoljanak a tetők, ahogyan néhány melléképületnél már előfordult” – mondta Bad Goisern polgármestere.

Alpesi síüdülő Bajorországban (Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Országszerte lavinaveszélyre figyelmeztetnek

Az osztrák lavinaelőrejelző-központ éppen ezért országszerte lavinaveszélyre figyelmeztet.

„A gond az, hogy még mindig esik a hó. A nagy lavinákhoz pedig sok hó kell. Ez most megvan. A másik probléma a viharos szél, ez ugyanis tömöríti a havat. Ez a két körülmény: a sok hó és a viharos szél okozza a fokozott lavinaveszélyt” – magyarázta a tiroli lavinafigyelmeztető szolgálat vezetője.

Az elmúlt napokban több haláleset is azt bizonyította, hogy

a hatósági figyelmeztetéseket komolyan kell venni.

Voralberg tartományban két német síelő elhagyta a kijelölt pályát, és elsodorta őket egy lavina. A mentőalakulatoknak sikerült ugyan kiásni őket a hó alól, de újraéleszteni már nem tudták őket.

Nem messze onnan egy svájci snowboardos egy kanyarban letért a pályáról, majd fejjel előre a vastag hótakaróba csapódott, és azonnal életét vesztette. Két sífutó szombaton eltűnt a Hohenbergen, őket továbbra is keresik, egy másik túrázó párost pedig kétnapos keresés után találtak meg Salzburg közelében, de már csak holtan.

Evakuálási parancsot adtak ki több síközpontra

Több síparadicsomban is ottrekedtek a vendégek, egyedül Salzburg környékén több mint 12 ezren estek a hó fogságába. Más síközpontokra pedig evakuálási parancsot adtak ki a hatóságok: a Bécstől mintegy 120 km-re fekvő Hochkari sípályákat éppen a lavinaveszély miatt kellett elhagyni.

Több település polgármestere a rendkívüli havazás miatt arra figyelmeztetett, hogy a lakosok jobban teszik, ha ki sem mozdulnak otthonaikból. Az előrejelzések szerint Ausztriában a napokban nem várható javulás, sőt keddtől további havazással is számolni kell.

Legalább ilyen rossz a helyzet Németország legnagyobb tartományában is.

Súlyos közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott

a havazás a hétvégén Bajorország déli részén, az Alpok térségében. A német tartományban egy nőt lavina sodort el, egy fiatalember pedig a hótól síkos úton közlekedési balesetben vesztette életét.

A régióban szombat óta mintegy 100 centiméternyi hó esett, a hét közepétől pedig ismét egyre több helyen eshet nagyobb mennyiségű hó. Az 5 fokozatú riasztási rendszeren több tartományra is a 4-es fokozat van érvényben, több iskola pedig zárva tart.