Hivatalosan elismerték az önálló ukrán ortodox egyházat

 

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka aláírta szombaton Isztambulban azt a dokumentumot (tomosz), amellyel hivatalosan elismerte az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházat, szentesítve annak elszakadását az orosz ortodox egyháztól, amellyel 1686 óta egységben volt.

Az ünnepélyes aktusra a Szent György-székesegyházban, az ökumenikus patriarkátus székhelye mellett került sor.

Az aláírás előtt istentiszteletet tartottak, melyen részt vett Petro Porosenko ukrán elnök, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Sztepan Poltorak védelmi miniszter, Andrij Parubij házelnök, Epifanij metropolita, az újonnan létrehozott egységes ukrán ortodox egyház feje és az egyház több főpapja, az ökumenikus patriarkátus papjai, valamint több ukrán politikus.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Epifanij metropolita, az újonnan létrehozott egységes ukrán ortodox egyház feje (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Az istentisztelet után Bartolomaiosz rezidenciáján fogadta az ukrán elnököt és Epifanij metropolitát, majd ezután visszamentek a székesegyházba, ahol a pátriárka aláírta a tomoszt. A dokumentumot vasárnap, az Urunk megjelenése (vízkereszt) ünnepén tartandó liturgián fogják átnyújtani Epifanij metropolitának. Ezután Kijevbe viszik, ahol a Szófia-székesegyházban január 7-én, ortodox karácsony ünnepén mutatják be a híveknek, majd közszemlére teszik a Kis Szófia-székesegyházban.

Az ökumenikus pátriárka a tomoszban felhívta a többi autokefál ortodox egyházat, hogy ismerjék el az új autokefál egyházat, és nevezzék azt „legszentebb ukrán egyháznak”. A dokumentum szerint az új egyház működési területe Ukrajnára korlátozódik, azon kívül nem alapíthat egyházközségeket.

Petro Porosenko az ukrán ortodox egyház létrejöttét történelmi eseménynek nevezte, hozzátéve, hogy ez a nap „örökre beírta magát a történelembe”. Köszönetét fejezte ki Bartolomaiosznak, akit ukrajnai látogatásra hívott meg.

Az orosz ortodox egyház – a legnépesebb ortodox egyház – első reagálásában elhatárolódott az eseménytől, és élesen bírálta az ökumenikus pátriárkát. Alekszandr Volkov, Kirill moszkvai pátriárka szóvivője a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: „Bartolomaiosz pátriárka az aláírással végleg elszakította magát a világortodoxiától, és szakadárrá vált”. Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus ortodox egyházközi kapcsolatokkal és tömegtájékoztatással foglalkozó szinódusi részlegének elnöke pedig Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a tomosz „üres papír, csillapítatlan politikai és személyi ambíciók eredménye, amelyet a kánonjog megsértésével írtak alá, és amely ezért semmilyen kánoni erővel nem bír”.

Kliment érsek, a moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox egyház sajtóosztályának vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a tomosz szövegében megemlítik Petro Porosenko ukrán elnököt is, ami szerinte annak a jele, hogy Bartolomaiosz pátriárkaegy másik valóságban él, láthatólag nem képes megérteni, hogy az európai államokban világosan különválasztják az államhatalom és az egyház jogosítványait.

Hozzátette, hogy valójában az ukrán ortodox egyház önállóságáról nem is lehet szó, hiszen a dokumentumban belefoglalták, hogy minden fontos ukrán egyházi döntést egyeztetni kell a konstantinápolyi patriarkátussal.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy a tomosz aláírása „politikai és nem egyházi aktus, amelynek katasztrofális következményei lesznek elsősorban magára Ukrajnára és az ukrán népre nézve”.