Kiszabadultak a kalózok fogságából a lengyel tengerészek

 

Visszanyerték szabadságukat a nigériai partok előtt október végén kalózok által elrabolt lengyel tengerészek – közölte a varsói külügyminisztérium Twitter-oldalán kedden.

„Kiszabadították a Pomerania Skynak a nigériai partok előtt 2018 október végén elrabolt legénységét, köztük a nyolc lengyel tengerészt” – áll az üzenetben. A lengyel külügyminisztérium egyben köszönetet mondott a német hajótársaságnak, mely a hajó tulajdonosa, továbbá saját munkatársainak és tanácsadóinak „a nehéz ügy professzionális megoldásáért”, és a nigériai hatóságoknak az általuk nyújtott segítségért. További részleteket a szabadító akció körülményeiről nem hozott nyilvánosságra.

A közlés szerint a kiszabadult túszok biztonságban vannak, és várják, hogy visszatérhessenek a családjaikhoz.

Október 27-én tengeri rablók elhurcolták az MV Pomerania Sky konténerhajó legénységének tizenegy tagját: nyolc lengyel, két Fülöp-szigeteki és egy ukrán állampolgárt. A kalózok a nigériai Onne kikötőjébe tartó Pomerania Skyra 110 kilométerre a partok előtt csaptak le két motoros csónakkal.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át Afrikában. Az idei év kezdete óta több mint száz incidenst regisztráltak. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiknek általában megkímélik az életét